Erasmus v Polsku

Když jsem před několika lety začala bakalářské studium na UJEPu, věděla jsem o možnosti vycestovat do zahraničí v rámci programu Erasmus+, ale blíže jsem se o ni nezajímala, protože mi nepřišla jako něco, co by bylo pro mě. Jak však čas plynul, začala jsem litovat, že jsem tuto příležitost nevyužila. Proto jsme se spolu se spolužačkou hned po začátku magisterského studia začaly zajímat o možnost studijního pobytu v zahraničí.

Po pečlivém výběru cílové destinace jsme se rozhodly pro polskou univerzitu Adama Mickiewicze v Poznani. Před odjezdem jsme se setkaly s nechápavými pohledy a otázkami, proč jsme si vybraly „jen“ Polsko, místo nějaké „zajímavější“ destinace, jako je například Španělsko nebo Řecko. Nechápejte mě špatně, teplo a moře mám ráda, ale Poznaň se ukázala jako ideální volba z mnoha důvodů. Přesto jsem vůbec nevěděla, co od města a školy očekávat, a možná to tak bylo lepší, protože mě vše mile překvapilo a potvrdilo, že „jen“ Polsko bylo správné rozhodnutí. Město Poznaň je skutečně krásné, s bohatou historií, kulturou a přírodou. Je to jedno z nejstarších a největších měst v Polsku, a určitě doporučuji Poznaň navštívit, i kdyby pouze na prodloužený víkend. 😊

Naše dobrodružství začalo na konci února. Využily jsme nabídku polské univerzity na ubytování a měly štěstí, že jsme získaly místo na nejnovějších kolejích v jednom z kampusů. Ubytování bylo velmi pěkné, moderní a zároveň cenově výhodné. V tomto ohledu jsme byly naprosto spokojené. Myslím ale, že všechny koleje spravované univerzitou jsou pěkné a dostačující. Navíc se pohybují v různých cenových kategoriích, takže jsou přístupné téměř všem.

Studium na UAM bylo velmi zajímavé. Univerzita nabízí širokou škálu atraktivních kurzů, které si studenti mohou zapsat, přičemž mnohé z nich zahrnují i zajímavé výjezdy a exkurze. Například jsme navštívily mokřady, kde jsme se seznámily s projekty zaměřenými na řešení problémů spojených s vysycháním mokřadů a změnami ekosystémů. Jiné kurzy například nabízely několidenní exkurze do polských Krkonoš zaměřené na geologii. Zaměstnanci univerzity byli velmi milí a přátelští; vždy se snažili pomoci a poradit, což přispělo k velmi příjemnému studijnímu pobytu.

Nelze opomenout ani místní ESN dobrovolníky, kteří byli nesmírně milí a přátelští. Neustále organizovali různé akce, výlety a workshopy, které byly nejen zábavné, ale i velmi obohacující. Výhodou Poznaně je, že zde sídlí několik univerzit, což znamená, že existuje více ESN skupin. Díky tomu jsme měly možnost navštěvovat různé akce i mimo naši univerzitu a poznat nové lidi. Setkání s lidmi z různých zemí a kultur bylo nesmírně obohacující a výrazně obohatilo naši celkovou zkušenost.

Od svého pobytu jsem neměla mnoho očekávání; šlo mi hlavně o to vystoupit ze své komfortní zóny. Dnes jsem nesmírně ráda, že jsem se rozhodla jet. Nejenže jsem poznala mnoho nových lidí, získala nové znalosti a zkušenosti, ale také jsem se dozvěděla mnoho nového o sobě. V únoru mi čtyři měsíce připadaly jako velmi dlouhá doba, ale v červenci se zdály jako krátká a nejraději bych tam zůstala ještě déle. Pokud tedy někdo zvažuje účast v programu Erasmus+, neváhejte a vydejte se na cestu. Je lepší to zkusit než později litovat, že jste to neudělali. 😊

Nikola Kýhosová- Uniwersytet im. Adama Mickiewicza w Poznaniu – Poznan- LS2023/24- magisterské studium-obor geografie