Slovensko – (Ne)právem přehlížená země

„Ty jedeš na Erasmus na Slovenko?“ To byla jedna z nejběžnějších otázek, které jsem dostával od kamarádů, když jsem se jim zmínil, kam mám namířeno. Otázka byla ještě obvykle doprovozena nechápavým výrazem nebo smíchem. Nikdo z nich nemohl pochopit, proč místo toho, abych jel někam do tepla, jedu k našim východním sousedům, a navíc do země, kde se mluví velmi podobným jazykem a tím pádem ji spousta lidí ani nepovažuje za cizinu.

Z celkového pohledu lidí z Česka prostě není Slovensko pro zahraniční výjezd atraktivní země. Ale je to podle mě škoda a tak vám na následujících řádcích zkusím ukázat, že Erasmus na Slovensku rozhodně stojí za to.

V první řadě je Slovensko podle mě takový skrytý diamant třeba pro lidi, kteří si chtějí zkusit něco nového, ale zároveň i na Erasmu nějak výrazně nezaostat za svým studijním plánem na domácí univerzitě. To byl i můj hlavní důvod, proč jsem si vybral Slovensko. Chtěl jsem totiž na Erasmu absolvovat své učitelské praxe a netroufal jsem si na ně v žádném jiném jazyce než ve slovenštině. Navíc jsem se dozvěděl, že bych byl první, kdo takhle učitelské praxe v zahraničí absolvoval, takže jsem dostal podporu i ze strany mých vyučujících didaktiky, abych to určitě zkusil. Po domluvě s Komenského univerzitou jsem nakonec tyto praxe absolvoval na Prvém súkromném gymnáziu v Bratislave a byla to rozhodně výborná zkušenost, ze které budu těžit ještě do budoucna.

Další obrovskou výhodou Slovenska je to, že se dá výborně zapadnout i do místního studentského kolektivu. To je dané samozřejmě tím, že pro studenty z Česka zde neexistuje prakticky žádná jazyková bariéra a člověk tedy není odkázán na úroveň své angličtiny nebo úroveň angličtiny toho druhého. Já jsem se vlastně po celou dobu pobytu pohyboval vlastně mezi místními studenty, kteří mě vzali úplně jako za svého a chodíval jsem s nimi na různé akce a posezení. Byli jsme například spolu splavovat Malý Dunaj. Takže člověk nebyl jen v nějaké své Erasmus bublině, ale pořádně se začlenil i do místního života, což bylo pro mě vážně hrozně moc super. Skvělí byli i vyučující, na jejichž kurzy jsem měl možnost docházet. Byli nadšení, že jsem si vybral Bratislavu jako svůj Erasmus a byli mi vždy ochotní pomoct, když jsem něco potřeboval.

V neposlední řadě je také Slovensko velmi krásná země, kterou se rozhodně vyplatí navštívit. Na objevování jeho krás sice jeden Erasmus nestačí, ale i to, co jsem stihnul rozhodně stálo za to. V Bratislavě bych rozhodně doporučil hrad Devín, Bratislavský hrad nebo muzeum židovské kultury. Ze vzdálenějších míst určitě například Bardejov nebo také Košice. Z těch bližších zase například Trenčianský hrad. Nádherných míst je ale na Slovensku rozhodně mnohonásobně víc. Pokud byste chtěli navštívit nějaké ne tolik známé místo, zeptejte se rozhodně svých slovenských spolužáků a oni už rozhodně budou o něčem vědět. Takovou věcí byl pro mě například již výše zmíněný splav Malého Dunaje. A abych nezapomněl tak daleko není ani hlavní město Maďarska Budapešť, které je asi dvě hodiny cesty vlakem od Bratislavy. To taky rozhodně stojí za návštěvu.

Závěrem bych chtěl říct, že jsem si Erasmus na Slovensku opravdu moc užil. A pokud jsi jako já a chceš kromě cestování i trochu pokročit ve studiu a poznat i místní lidi, tak Slovensko je rozhodně zemí pro tebe. Ale rozhodně se vyplatí vyjet kamkoliv, protože Erasmus je fakt výborná a jedinečná zkušenost a doporučil bych ho každému, kdo by o něj měl zájem.

(Bc. Jan Kuřil – UNIVERZITA KOMENSKEHO V BRATISLAVE (Slovenská republika); LS 2021/2022; magisterské studium – Učitelství geografie a historie pro střední školy)