Pontevedra – malé město plné velkých možností

Studijní pobyt v zahraničí s programem Erasmus+ jsem uskutečnila už ve druhém ročníku vysoké školy, v roce 2020. Dlouho jsem neváhala, rozhodla jsem se příležitosti využít naplno a vyjet do zahraničí ještě jednou. Můj plán byl jednoduchý: splnit povinné předměty v rámci bakalářského programu, státnice o rok odložit a využít zbylé měsíce poskytované univerzitou k výjezdu do zahraničí. Jelikož zkušenost se studiem už jsem měla, praktická stáž byla jasná volba.

Výběr cílové destinace byl těžší, protože nebyl prakticky ničím omezen, pouze tím, jakou instituci se rozhodnu kontaktovat. Nakonec jsem zvolila jednodušší cestu, čímž bylo prozkoumání nabídek na webové stránce erasmusintern.org. Tam jsem objevila sympatickou španělskou instituci, která pohledávala stážisty do laboratoře ve výzkumu genomu rostlin. Instituci jsem kontaktovala, odpověď byla rychlá a vřelá, vše probíhalo jako po drátkách.

V městečku jménem Pontevedra jsem strávila sedm měsíců. Město je malé, přesto plné vyžití. Mile Vás (ne  však Vaši peněženku) potěší všudypřítomné kavárny, bary a obchody. Sportovního vyžití je také dost, od surfingu po jógu či fotbal. Španělé jsou obecně velmi milí a aktivní lidé, prostě jižani, kteří si umí užít života. Pontevedra se nachází na okraji Španělska, ne moc strategické místo na cestování. Na prozkoumání Portugalska a Galicie však ideální.

Při příjezdu jsem neuměla španělsky ani slovo, což se pár lidí rozhodlo neakceptovat. Nakonec se však vždy najde cesta, jak se domluvit. V Pontevedře mezi sebou místní mluví převážně galicijsky – místní nářečí kombinující španělštinu a portugalštinu. Bez problémů ale přepnou na úřední jazyk. Španělština je sympatická a snadno se učí. Já osobně paradoxně trénovala převážně angličtinu vzhledem k tomu, že jsem bydlela se dvěma Brity. Posléze jsme zjistili, že Britů je v Pontevedře mnohem více, jelikož vyučují angličtinu na místních školách. Erasmus studentů bylo pomálu, hlavně kvůli tomu, že hlavní kampus univerzity je ve Vigu (větší město poblíž). Přesto se z nás stala malá španělsko-anglicky mluvící rodina.

Instituce, ve které jsem trávila přibližně šest hodin pětkrát týdně, se jmenuje Misión Biológica de Galicia. Areál instituce je rozsáhlý a příjemný. I tam jsem narazila na několik Erasmus stážistů, i Španělů plnících si povinné praxe. Náplň stáže zahrnovala práci v laboratoři, ve sklenících i vyhodnocování dat na počítači. Ponořit se do chodu takové výzkumné organizace považuji za velmi zajímavé a přínosné. Zaměstnavatelé byli velmi příjemní, starostliví a práce byla flexibilní. Pokud někdo z Vás váhá o budoucím zaměstnání, praktická stáž Vám rozhodně pomůže s rozhodováním a s objasněním si toho, co Vás (ne)baví.

To, že jsem se rozhodla podstoupit výjezd v rámci Erasmu dvakrát, jen potvrzuje to, jak spokojená jsem se zkušeností byla. Program mohu jen doporučit. Zkušeností a vzpomínek, ať už šťastných nebo méně šťastných, získáte mnoho a nepochybně Vás to posune v osobním i v kariérním životě.

Jestliže se rozhodnete pro Španělsko, přeji také hodně café con leche přes den a licor café přes noc!

(Denisa Miletínová – Misión Biologica de Galicia – CSIC (Španělsko); ZS2021/2020; bakalářské studium – Biologie a geografie)