Můj Erasmus ve Španělsku

Vyjet na půl roku do zahraničí pro mne byla výzva. Výběr cílové destinace byl jasný. Chtěla jsem do tepla, a proto si vybrala krásné Španělsko. A bylo to opravdu tak skvělé a jednoduché?

Do Španělska jsme vyrazili první týden v září. Byli jsme natěšení, sbalení a připravení na nové začátky. Jenže první selhání na nás čekalo hned po příletu do Malagy. Dorazili jsme na letiště a nastal problém s jazykem. Angličtina nám byla k ničemu, všichni hovořili španělsky. Přepadla nás počáteční panika, která nás ovšem po čtrnácti dnech přešla. Proč? Na univerzitě jsme měli báječnou španělskou přípravu (8 hodin španělštiny pro studenty Erasmu zdarma. A věřte mi nebo ne, do hlavy to šlo opravdu samo.)

Místem, ve kterém jsem prožila zimní semestr, byl Jaén. Město, o kterém nemáte ponětí, že existuje. Překvapení za překvapením. Jaén má kolem 120 tisíc obyvatel a je ve středu Andalusie. To znamená žádné moře poblíž (a vlastně mi to vůbec nevadilo). Díky tomu, že jsem neměla moře hned za domem, jsme si našla mnoho jiných zálib. Jaén má kolem sebe strašně moc hor, kopců a všemožných vrcholků, na které lákají ke zdolání. Sierra Nevada je vzdálená pouhých 100 kilometrů od města.

Jedna ze skvělých věcí na Erasmu je cestování – máte otevřené možnosti a mnoho času. Začnete prolézat kousky země, které vás uchvátí a zažijete to, co byste normálně nedělali. Otevře vám to mysl a přestanete se bát. Kdybych měla srovnat můj charakter před Erasmem a po Erasmu, tak musím zmínit, že mi to otevřelo oči a dalo srdce na správné místo. Začnete být komunikativní, otevření, podnikaví, vynalézaví a strašně moc samostatní.

Ve Španělsku jsem začínala od nuly a zažila nejlepší půlrok svého života.  A důvod? Poznala jsem spousty skvělých  přátel z celého světa, odbourala jazykovou bariéru (kdybyste mě znali před odjezd, tak byste věděli, že jsem měla problém mluvit v angličtině před třídou. Hlas se mi třásl a byla jsem zpocená od hlavy až k patě.)  A teď? Nebojím se, neklepu se a vím, že nezáleží vůbec na tom, zda jste nejlepší angličtinář široko daleko, anebo zda znáte jen angličtinu pro běžnou konverzaci. Naučíte se mluvit a doopravdy nikdo bádat nebude, zda použijete přítomný nebo budoucí čas, na to nikdo nehledí.  K tomu jsem se naučila základy španělského jazyka, studovala předměty a zažila odborné praxe. Studovat geologii na pláži? To se vám v České republice nepovede.

Ale abych jen nechválila, nastalo i pár zlomových okamžiků, kdy jsem si říkala, proč tu vlastně jsem. V listopadu se celkem dost ochladilo, ale to by za normálních okolností problém nebyl. Zimní bundu si člověk sežene, ale topení do každého apartmánu už tak snadno nenamontujete. To byl pro mě největší boj. Venku bylo kolem 5 stupňů Celsia a vevnitř jsme měli pouze jeden přímotop, ke všemu na elektřinu, což znamenalo, čím víc topíš, tím víc platíš. Ale co nám zbývalo, než se s tím poprat, spát v mnoha vrstvách a trávit čas raději venku než vevnitř. Naštěstí tahle situace trvala jen měsíc. Poté se zas hezky oteplilo.

I přes mírné komplikace (a těch pár stížnostních telefonátů domů) bych neměnila a nelituji toho, že jsem vyjela. Radostných momentů bylo víc než dost.  A co z toho plyne? Nebojte se otevřít světu a poznat jeho kouty, protože to je ta nejlepší věc na životě.

Zasílám odkaz na video, kde můžete vidět pár mých cestovatelských exemplářů a hlavně pozitivní vibes na mé tváři celou dobu.   https://www.youtube.com/watch?v=QbfpHlascjo&t=105s

(Eva Coprivová – Universidad de Jaén (Španělsko); ZS 2019/2020; bakalářské studium – Geografie a společenské vědy)