Léto u leprikónů

Slyším v hlavě hlasy. Jeden říká: „Jeď někam do zahraničí – zažít, vidět, poznat, jak to funguje jinde. Peníze na to dostaneš…“ A druhý říká: „Neslyšíš?? – Mazej!“

Ke konci svého doktorského studia jsem se rozhodla, že potřebuji zažít Irsko. Dostala jsem doporučení na Tyndall National Institute v městečku Cork na jihu Irska. Tyndall je předním evropským výzkumným střediskem v oblasti informačních a komunikačních technologií se specializací na elektroniku, fotoniku, senzory či nanomateriály, spolupracují s průmyslem a akademickou obcí na transferu výzkumu do produktů v klíčových oblastech trhu. Zaměstnává asi 500 výzkumných pracovníků a studentů zdejší univerzity UCC.

Z mnoha pracovních skupin jsem si vybrala tu, jejíž popis práce byl mému výzkumu nejbližší, poslala životopis a zeptala se, zda by se mě na pár měsíců ujali. Během druhého dne přišla kladná odpověď a mohla jsem začít hledat letenky.

Vedoucí pracovní skupiny mi poslal i několik odkazů a doporučení na ubytování pro studenty (jinak je zde ubytování celkem drahá záležitost). Od univerzity jsem obdržela příspěvek na Erasmus 660€ na měsíc. Ubytování vyšlo na 475€ na měsíc. Bydlela jsem v samostatném pokoji ve studentském domku, kde bylo dalších 5 pokojů, společná kuchyň (vybavená ledničkou, myčkou, pračkou, sporákem, troubou a nádobím), společenská místnost, koupelna sdílená s 1 dalším pokojem. Spolubydlící byli z různých koutů světa, studenti či stážisti, při setkáních v kuchyni jsme si vyprávěli o svých domovech, tradicích, zajímavostech či kulinářských tipech. Vařili jsme si často, protože ceny v supermarketech jsou poměrně srovnatelné s našimi, někdy i lepší, zejména mléčné výrobky.

Pro stážisty byl vytvořen jakýsi spolek (podobné organizaci ESN pro studijní pobyty) pro seznámení navzájem, meetingy, průběžné prezentace o provedené práci, o programu ve městě a okolí.

Během svého pobytu jsem se nesetkala s žádným větším problémem ani konfliktem, lidé zde jsou nápomocní, pomůžou se vším, usmívají se, rádi zpívají a tančí. 🙂

Může se zdát, že tato země je poměrně drahá, zejména co se týče ubytování či stravování v restauracích a když si člověk dopřeje nějaký ten výlet, suvenýr nebo zážitek z hospody s pivem za 5€, tak příspěvek na Erasmus nebude stačit. S tím jsem ovšem počítala, když jsem si tuto krásnou zemi vybírala a nelituji ani jediné koruny, kterou jsem tam nechala ze svého.

Neuvěřitelně krásná příroda této země či hrdá povaha a přátelskost irského národa mě neskutečně nabíjí pozitivní energií i měsíce po návratu. Ačkoliv jsem několik let bydlela sama, několik měsíců v cizí zemi vám i tak dokáže ukázat jinou samostatnost, sebepoznání, otevřít oči.

Tento pobyt mi dal to, co jsem potřebovala a k tomu mnoho zážitků k nezaplacení. (Doslova. Došly ty peníze 😀 )

(Mgr. Monika Benkocká – Tyndall National Institute University college Cork; LS 2018/2019; doktorské studium – Aplikované nanotechnologie)