Stáž na Velvyslanectví v Estonsku a můj první uběhnutý půlmaratón

Léto roku 2019 jsem se rozhodla prožít smysluplně pomocí praktické stáže Erasmus+. Jakožto studentka geografie nemám v rámci studia žádné odborné praxe, ze kterých bych mohla vycházet, a proto jsem při výběru šla vlastní cestou. Když jsem na sociálních sítích spatřila nabídku stáže na Velvyslanectví České republiky v Tallinnu, neváhala jsem a zaslala životopis. Věděla jsem, do čeho jdu, protože jsem již strávila jeden semestr v rámci programu Erasmus+ studiem na Tallinn University. Možná i to byly plusové body při vyhodnocování mé žádosti a já se mohla na léto stěhovat do Estonska.

České velvyslanectví se nachází v jedné z lepších čtvrtí Tallinnu, nedaleko moře a Prezidentského paláce s parkem. Jako v celém Tallinnu je i zde velmi obtížné najít bydlení. Sama jsem vystřídala každý měsíc jedno. První měsíc jsem bydlela u kamarádů, druhý měsíc zhruba 40 minut od kanceláře. Pro obyvatele Tallinnu je veřejná doprava zdarma, takže cestování nebyl zase takový problém. Poslední třetí měsíc jsem prostřednictvím italských stážistů vychytala ubytování jen pár metrů od velvyslanectví. Ceny ubytování jsou tu opravdu vysoké, přibližně 300-500 euro na měsíc. Zkusila jsem v Tallinnu i pobyt na hostelu (ty jsou zde čisté a poměrně v dobrém stavu).

Práce stážistky byla náročná. Strávila jsem 8 hodin každý den v kanceláři u počítače. Účastnila jsem se politických meetingů, konferencí a podílela se na organizaci kulturních akcí. Byla jsem ráda za jakoukoli radu či pomoc od skvělého kolektivu, který se skládal z poloviny ze členů vyslaných z Česka a z poloviny z místních pracovníků. Všichni byly nápomocní a moc milí.

Poznala jsem spoustu zajímavých lidí, ale bohužel nikoho, s kým bych mohla trávit svůj volný čas (i když toho moc nebylo). Rozhodla jsem se tedy po práci začít běhat a chodit pravidelně do sportovního centra. Dala jsem si cíl – uběhnout půlmaratón, který se konal v Tallinnu koncem mého pobytu. Pomohlo mi to oprostit se od každodenní práce v politickém prostředí.

Mimo jiné jsem volné víkendy cestovala. Navštívila jsem národní parky, stará města nebo třeba husté lesy, které jsou pro Estonsko typické. Měla jsem možnost vidět spoustu míst, kam se člověk jen tak nedostane. Byla jsem například v parlamentu na proslovu estonské prezidentky, účastnila se mezinárodních konferencí a státních recepcí, dokonce se dostala i do Ministerstva zahraničí.

Největší výzvou a zkušeností pro mě bylo pořádání mé vlastní akce. Organizovala jsem setkání estonských studentů, kteří se chystají studovat nebo už studovali u nás v Česku. Dále jsem pak získala nejvíce zkušeností při státních recepcí.

Celá stáž pro mě byla neuvěřitelným zážitkem, na který se jen tak nezapomíná. “Collect Moments, Not Things.”

(Lucie Bursová – Embassy of the Czech Republic in Estonia; LS 2018/2019; bakalářské studium – Geografie)