Výzkum doc. Evy Jozífkové z KBi zaujal na Sympoziu České společnosti pro sexuální medicínu 2024

Ve dnech 24. a 25. května se v České Krumlově uskutečnilo sympozium České společnosti pro sexuální medicínu 2024, které se věnovalo aktuálním trendům a nejnovějším poznatkům v oboru sexuologie. Vystoupilo na něm 41 řečníků, mezi nimi i doc. RNDr. Eva Jozífková, Ph.D. & Ph.D. z katedry biologie Přírodovědecké fakulty UJEP.

Česká společnost pro sexuální medicínu (ČSSM) je odbornou společností, jejímž cílem je mezioborová spolupráce medicínských a vědeckých oborů zabývajících se sexuálními a reprodukčními funkcemi. Klade si za cíl též šíření odborných informací z oboru lékařské sexuologie a dialog mezi jednotlivými obory, které se lidskou sexualitou zabývají. Tradiční sympozia v Českém Krumlově slouží každoročně k posílení uvedených cílů a vyznačují se značným mezioborovým přesahem, který zahrnuje nejen lékaře a psychology, ale další pracovníky humanitních profesí zaměřených na rozvoj zdravé sexuality.

Výzkum doc. RNDr. Evy Jozífkové, Ph.D. & Ph.D. z katedry biologie PřF UJEP hledá odpovědi na otázku, zda se dominance a submisivita při sexu odráží i v běžném životě. Výzkumu se účastnilo 486 osob a z jejich odpovědí vyplynulo, že: „Přibližně polovina osob, které vzrušovala submisivita nebo dominance, prožívala tuto polaritu vůči partnerovi i mimo sex. Jednoduché otázky na prožitek polarity v sexu a ve vztahu souvisí se submisivitou vůči ostatním osobám v běžném životě. Tyto otázky mohou pomoci zkonkretizovat orientaci klienta a pomoci odhadnout, jakému typu obtíží může ve vztahu a v životě čelit,“ shrnula závěry své studie doc. Jozífková.

Na Sympoziu České společnosti pro sexuální medicínu 2024 mělo naše město ještě jedno významné zastoupení. Prezidentem celého sympozia je totiž primář Sexuologického oddělení Masarykovy nemocnice v Ústí nad Labem – Krajská zdravotní a.s. MUDr. Marek Broul, Ph.D., MBA, FECSM.

Více informací o Symposiu ČSSM a vybraných diskutovaných tématech najdete v článku ZDE. Případně přímo na webu ČSSM.

#scienceUJEP