Vědecký tým PřF UJEP se pod vedením prof. Zdeňky Kolské podílí na řešení projektu AMULET

Přírodovědecká fakulta UJEP je jedním z 8 partnerů, kteří spolupracují na projektu AMULET (Advanced MUltiscaLe materials for key Enabling Technologies). Cílem projektu je vyvinout progresivní, tzv. multiškálové materiály se širokým aplikačním potenciálem, např. v elektrotechnice, lékařství či environmentálních technologiích.

Za PřF UJEP se na projektu AMULET podílí malý, zatím čistě ženský, vědecký tým pod vedením profesorky Zdeňky Kolské (CENAB). Experimentální část výzkumu v oblasti materiálových věd je a bude po celou dobu projektu zaměřena především na přípravu a komplexní charakterizaci nanomateriálů a nanostrukturovaných materiálů fyzikálními a/nebo chemickými postupy pro různé aplikace. Zejména na přípravu materiálů:

  • s antimikrobiálními účinky,
  • pro záchyt CO2,
  • redoxně a katalyticky aktivních nanomateriálů pro aplikace ve foto- či fotoelektrochemickém štěpení vody, aktivaci dusíku.

V současné době se náš tým věnuje přípravě polymerních membrán a jejich kompozitů buď s polymerními částicemi, nebo iontovými kapalinami či aminosloučeninami, které mohou sloužit jako materiály pro sorpce či separace plynů.

Dalším řešeným úkolem je příprava 2D struktur a příprava katalyticky aktivních nanomateriálů pro využití jako efektivních katalyzátorů chemických reakcí a studium jejich elektrochemických a povrchových vlastností.

Dále je to příprava chemicky modifikovaných polymerů, případně dalších nanomateriálů s očekávanými antibakteriálními účinky.

Připravované materiály charakterizujeme řadou dostupných technik v našich laboratořích nebo ve spolupráci s ostatními partnery konsorcia projektu AMULET, především s VŠCHT Praha. Některé naše přístroje, např. přístroj pro stanovení zeta potenciálu planárních vzorků, který je v naší republice poměrně unikátní, pak využívají další projektoví partneři pro charakterizaci u nich připravených materiálů.

Koordinátorem projektu AMULET je Ústav fyzikální chemie J. Heyrovského AV ČR, dalšími členy konsorcia pak jsou VŠCHT Praha, Ústav organické chemie a biochemie AV ČR, Přírodovědecká fakulta UJEP, Ústav fotoniky a elektroniky AV ČR, v.v.i., Fyzikální ústav AV ČR, Matematicko-fyzikální fakulta a Přírodovědecká fakulta Univerzity Karlovy v Praze, Ústav jaderné fyziky AV ČR.

Projekt získal finanční podporu z OP Jan Amos Komenský Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy a je spolufinancován z fondů EU.

#amulet, #nano, #nanomaterial, #grafen, #2Dmaterial, #senzor, #scienceUJEP