Tchaj-wanský dodavatelský řetězec na UJEP představil Jeng-Ywan Jeng

V pátek 12. 7. 2024 proběhla na Univerzitě J. E. Purkyně v Ústí nad Labem přednáška profesora Jeng-Ywan Jenga z National Taiwan University of Science and Technology. Průkopník výzkumu v oblasti 3D tisku a zároveň ředitel Výzkumného centra vysokorychlostního 3D tisku (High Speed 3D Printing Research Center) je světově uznávaným expertem na aditivní výrobu (3D tisk nebo rychlé prototypování) a laserové zpracování.

Prof. Jeng má četné zkušenosti s českým prostředím díky spolupráci s ELI Beamlines, evropským výzkumným laserovým centrem z Dolních Břežan u Prahy. Na ústecké univerzitě představil tchaj-iwanský dodavatelský řetězec polovodičů včetně souvisejících ekonomických a technologických trendů v daném odvětví, obchodní model, ale i klíčové technologie, které stojí za úspěchem Taiwan Semiconductor Manufacturing Company Limited (TSMC), taiwanského výrobce čipů a zároveň největšího světového nezávislého výrobce polovodičových disků. Zároveň seznámil se stipendijními programy pro studenty technicky orientovaných oborů, kteří mohou získat zkušenosti na Taiwanu.

Investice TSMC (z Tchaj-iwanu) jednoho z nejvýznamnějších výrobců čipů nedaleko Drážďan, prioritizace rozvoje polovodičového průmyslu v ČR a EU (viz nedávné oznámení investice ONSEMI v ČR) přináší unikátní příležitosti pro další rozvoj i ústeckého regionu a UJEP. Podobně to vnímá rektor UJEP, doc. RNDr. Jaroslav Koutský, Ph.D.: „Samozřejmě má tato investice primárně technologický charakter, ale jsou zde evidentní výrazné přesahy do dalších, na výrobu čipů navázaných odvětví,
i provázané ekonomické a společenské aktivity. Mám na mysli další profesní a celoživotní vzdělávání zaměstnanců, odborné analýzy, smluvní výzkum v rozličných tématech atd. Jinými slovy a přímočaře, za našimi hranicemi se odehraje obří investice a je na nás, jakým způsobem na to zareagujeme. Témata nemusí být primárně zaměřená jen na technicky orientované fakulty, příležitosti pro spolupráci mohou být i na první pohled překvapivé a multidisciplinární.“

 „V návaznosti na již absolvované první rozhovory se zájemci o investice v regionu z dodavatelského řetězce a jejich návštěvy i na UJEP vyvstala potřeba lépe porozumět, jak řetězec funguje, jaké činnosti a kompetence je třeba rozvíjet. Předpokladem dlouhodobé konkurenceschopnosti (ale i pro nalákání nejambicióznější firem) je vhodné mít identifikované oblasti pro společný výzkum, vývoj a vzdělávání,“ zmínil při zahájení přednášky doc. Ing. Jan Slavík, Ph.D., prorektor pro vědu a výzkum UJEP.

Přednášky se zúčastnilo téměř 30 expertů z různých fakult. Zástupci naší Přírodovědecké fakulty UJEP pak následně prof. Jenga provedli vybranými laboratořemi, kde již bylo otevřeno několik námětů na možnou spolupráci.

Přednáška prof. Jeng-Ywan Jenga na UJEP byla uspořádána díky spolupráci s Tchaj-wanskou komorou v České republice (TCCCZ) a aktivitě ICUK, který se stal členem Českého národního polovodičového klastru.

Podpořeno z projektu Smart akcelerátor pro Ústecký kraj III, registrační číslo CZ.02.01.02/0022_009/0004316.

#scienceUJEP