Stočili jsme 130 kg našeho fakultního “přírodovědeckého” medu

V Naučném botanickém parku katedry biologie Přírodovědecké fakulty UJEP máme od letošního roku svoje fakultní včely. V našich úlech žije v areálu Za Válcovnou 15 včelstev. A právě včera proběhlo medobraní!

Včelky opylují nepřeberné množství květů, které skýtá rozmanitost druhů v našem Naučném botanickém parku. V parku najdete teplomilné a suchomilné rostliny Českého středohoří, hájovou květenu, květnatou louku i ovocný sad. Kromě bylin je zde také arboretum s listnatými a jehličnatými dřevinami i některé ohrožené druhy dřevin, ovocných stromů a keřů. V areálu katedry biologie PřF UJEP se nachází ale i vřesoviště, užitková zahrada, léčivé byliny nebo třeba vinná réva. Med je díky této druhové a pylové pestrosti opravdu jedinečný.

Včely má na starost náš pan proděkan pro vědu a výzkum PhDr. Jaroslav Zukerstein, Ph.D., a všechny odborné včelařské práce zajišťuje správce včelnice, pan Augustin Uváčik, DiS. Včera jsme, letos již podruhé, stáčeli med a vytočili jsme cca 50 kg našeho medu!

První med bývá zralý okolo poloviny května. Jakmile včely začnou “víčkovat” zásoby, znamená to, že nektar zpracovaly na med. Med se získává při tzv. medobraní. Plásty s medem, které medař opatrně vyndá z úlů se musí “odvíčkovat” pomocí tzv. speciálních vidliček a poté se vloží do medometu, kde se z plástů odstředivou silou vytáčí med. V úlech se vždy část plástů včelám nechá. Z naší včelnice jsme část medu stočili už v květnu a včera proběhlo tzv. letní medobraní. Celkem jsme od našich včel získali přes 130 kg medu.

Věděli jste, že včela se za svůj život zaslouží o půl čajové lžičky medu, vyletí kvůli tomu 150krát z úlu a navštíví 20 tisíc květů?

 
#scienceUJEP