Nový projekt MATBIOMED odstartoval na PřF UJEP

MATBIOMED je zaměřen na posílení mezisektorové spolupráce mezi výzkumnými institucemi a aplikační sférou v regionu ÚChA v oblasti nano(bio)technologií a nanomateriálů pro medicínské, veterinární a diagnostické aplikace, tj. oborech s vysokým inovačním potenciálem a generovanou přidanou hodnotou. Projekt “MATBIOMED – Materiály a technologie pro bioaplikace a medicínu” byl zahájen 1. června 2024.

Projekt bude realizován na základě spolupráce významných výzkumných institucí v regionu – UJEP a KZ, a.s., výzkumnou institucí BTÚ AVČR, v.v.i. a zástupcem z aplikační sféry, firmou Dyntec spol. s.r.o. Vlastní orientovaný výzkum realizovaný v projektu pak řeší závažná témata spojená se současnými omezenými možnostmi v humánní a veterinární medicíně. Zejména se jedná o následující problémy: (i) absence efektivní léčby bakteriálních biofilmů s rozvinutou rezistencí vůči antibiotikům s významnými zdravotními dopady; (ii) absence léčby a prevence závažného bakteriálního onemocnění včel, tzv. moru včelího plodu s fatálními dopady na populace včelstev; (iii) omezené možnosti včasné predikce a progrese nádorových a akutních onemocnění CNS a plic; (iv) omezené metodické možnosti testů transportu léčiv a nanonosičů léčiv přes hematoencefalickou bariéru do centrální nervové soustavy (CNS), popř. nádorů v CNS; (iv) omezené diagnostické možnosti v oblasti prognózy invazivity nádorových onemocnění CNS.

Název projektu: MATBIOMED – Materiály a technologie pro bioaplikace a medicínu
Akronym: MATBIOMED
Poskytovatel dotace: Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy jako Řídicí orgán Operačního programu Jan Amos Komenský
Dotace byla poskytnuta v rámci Výzvy č. 02_23_021 Mezisektorová spolupráce pro ITI
Oblast podpory: Rozvoj aplikačního potenciálu výzkumných organizací
Koordinátor projektu: Univerzita Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem, Přírodovědecká fakulta, Mgr. Jan Malý, Ph. D.
Registrační číslo projektu: CZ.02.01.01/00/23_021/0008398
Doba realizace: 1. 6. 2024 – 30. 11. 2028 (54 měsíců)

#scienceUJEP