Na UJEP začíná Evropský týden udržitelného rozvoje

Univerzita Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem se již podruhé účastní Evropského týdne udržitelného rozvoje (ETUR), celoevropského festivalu akcí, které spojuje myšlenka udržitelnosti. V týdnu od 23. září do 2. října se konají nejrůznější akce, jejichž cílem je dát najevo, že nám záleží  na budoucnosti světa, ve kterém žijeme. My budeme u toho, připojte se také!

Během následujícího týdne se můžou zaměstnanci i studenti UJEP zapojit do několika aktivit:

Udržitelná mobilita: do práce pěšky nebo s využitím udržitelné dopravy

Do práce po svých, na kole nebo s využitím udržitelné dopravy? Nejen, že ušetříte ovzduší, uděláte něco pro své zdraví, ale taky si pořádně zasoutěžíte. Soutěžit můžete jako jednotlivec nebo celé pracoviště UJEP (fakulta, knihovna, rektorát, SKM). Stačí si jen od pondělí 23. září do úterý 1. října zapisovat své cesty do tabulky a soutěžit tak o největší množství udržitelných kilometrů. Vítězové budou vyhlášeni na závěrečném odpoledni ETUR, 2. října ve venkovním amfiteátru v Kampusu UJEP.

Udržitelné stravování

Od 30. září si v univerzitní menze můžete dát jídlo a pití do ekologických vratných obalů. REkrabičku a REkelímek je možné použít až 400x a nahradit tak stejný počet jednorázovek. Jídlo a pití ve vratných obalech objednáte přes objednávkový systém menzy. Krabičky pak jednoduše vrátíte přes automat přímo v menze.

SWAP

Ani letos nebude chybět SWAP. Přineste z domova nepotřebné věci, které mohou být někomu jinému ještě k užitku. Pokud se vám něco zalíbí, můžete si to odnést zase vy. SWAP bude probíhat v prostoru u recepce CPTO od 23. září.

Celý týden završí ve středu 2. října od 16.00 hod. závěrečné odpoledne ETUR ve venkovním amfiteátru v Kampusu UJEP. Mimo již zmíněné vyhlášení vítězů soutěže, se můžete těšit na představení nové ESG manažerky, představení Plánu mobility UJEP, přednášky a diskuse…

V Česku ETUR zastřešuje Ministerstvo životního prostředí, které letos spojí síly s Českým rozhlasem, na jehož stanicích můžete ve dnech 23. září – 2. října 2024 sledovat řadu zajímavých reportáží a podcastů.

Více informací ke všem akcím i podrobnosti k soutěži udržitelné mobility na UJEP najdete na stránce: https://www.ujep.cz/cs/udrzitelnost.

 

#myjsmeujep