Na Erasmus a ještě dál!

Vyjet na delší dobu do zahraničí mě lákalo již od střední školy. Svůj malý sen jsem uskutečnila ve druhém ročníku bakalářského studia. Jelikož jsem výjezdu měla plnou hlavu, nedělalo mi velký problém se k tomu kroku odhodlat. Jedno však mohu doporučit – než podáte přihlášku na výjezd, nepřemýšlejte nad plusy a mínusy pobytu. Mínusy (často jen výplody fantazie) by vám mohly zahltit mysl, proto v tomto případě je lepší první jednat a až poté přemýšlet. Opravdu se to vyplatí.

Jako místo pobytu jsem za pomoci kamarádky, která se rozhodla vyjet také, zvolila Slovinsko.  Hned po příjezdu se toto místo ukázalo jako výborná volba. Kromě nádherné přírody mě uchvátila také přívětivost místních a jejich znalost angličtiny. Jelikož nemají přeložené knihy a filmy, Slovinci se s angličtinou setkávají již od dětství. S hovorem jsem tedy neměla problém napříč všemi generacemi. Místní jsou velmi milí, vzdělaní a slušní lidé.

Bydlela jsem v přístavním městě Koper, vzdálené pouhých 12 km od Itálie a okolo 20 km od Chorvatska. Koper i jeho okolí vás uchvátí. Stavby jsou v benátském stylu a pobřeží je poseto kamennými plážemi. Úzké uličky, staré budovy, šum moře a vůně pečiva z místních pekáren. Ve městě je také několik restaurací (studenti mají výrazné slevy) a nákupní centrum, takže vám zde opravdu nic nechybí. S ostatními studenty jsme si několikrát pronajali auto v místní půjčovně, abychom prozkoumali také vzdálenější místa. Podnikli jsme několikadenní výpravu po Slovinsku, pobřeží Chorvatska i středu Itálie. Ani korona virus nás nemohl zastavit, naopak jsme uvítali prázdné ulice a menší turistický shon.

Co se studia týče, na oboru biologie zřejmě učitelé nejsou tolik zvyklí na zahraniční studenty, nejsou zde tedy žádné podklady v angličtině. Učitelé nám tedy předali doporučenou literaturu, obecně však byli shovívavý. Naneštěstí jsem školu navštěvovala jen krátce, jelikož studium v březnu narušila pandemie. Učitelé a námi však stále komunikovali, probíhali pravidelné online přednášky a ke konci semestru pak závěrečné testy psané se zapnutou webkamerou.

I když během pobytu nastalo pár nešťastných momentů, celkově byl výjezd něco nezapomenutelného. Poznala jsem spoustu lidí, se kterými jsem stále v kontaktu a plánujeme se vzájemně navštívit, vytvořila jsem si spoustu vzpomínek.

Během Erasmu si uvědomíte nejen to, že milujete cestování a poznávání nových lidí a míst, ale také to, že milujete Česko a svůj domov. Vždy se říká, že vedle je tráva zelenější. Po výjezdu do zahraničí a následném návratu domů ovšem zjistíte, že doma je tráva zelená stejně jako všude jinde, jen jste to předtím přehlíželi.

Děkuji škole za příležitost vycestovat a všem budoucím cestovatelům přeji hodně štěstí.

(Denisa Miletínová – Univerza na Primorskem (Slovinsko); LS2019/2020; bakalářské studium – Biologie a geografie)