Jeďte na Erasmus+, stojí to za to!

Vždycky jsem chtěla cestovat a poznávat nová místa. Když jsem se na naší univerzitě dozvěděla o Erasmu+, hned mi bylo jasné, že to musím zkusit. Nechtěla jsem ale vycestovat úplně sama, a tak jsem k sobě hledala někoho, kdo se mnou do tohohle dobrodružství půjde. Po náročném hledání se našla moje nová „partner in crime“ a bylo rozhodnuto. Společně jsme se vydaly do slunečného jižního Španělska, do městečka Jaén. V té době jsem neuměla španělsky ani slovo, ale stále jsem se spoléhala na své znalosti anglického jazyka.

Po příjezdu do Španělska jsem ale zjistila, že to byla chyba. Začátek Erasmu byl trošku náročnější a jedním z negativ byla komunikace. Nikomu jsem nerozuměla, nikdo nerozuměl mně a vyřizování, nejen ve škole, bylo složité. Celkově systém na univerzitě byl docela chaotický a než jsme se všichni rozkoukali, uběhl měsíc našeho pobytu. Skoro všechny předměty byly vyučovány ve španělštině, jen některé výjimky v angličtině.  K dispozici byly i skvělé kurzy španělštiny, které byly i pro úplné začátečníky. V rámci některých předmětů jsme se účastnili zajímavých exkurzí do okolních měst nebo na krásné pláže jižního Španělska. Ve volném čase jsme cestovali a poznávali novou kulturu.

Dalším negativem byla autobusová doprava, která byla poměrně drahá a bez našetřených peněz bychom se nikam nepodívali. Ale díky ESN a dalším společnostem pro zahraniční studenty, jsme jezdili na společné výlety za výhodné ceny a navíc se zajímavým programem.
Zažili jsme spoustu milých, ale i nemilých překvapení. Například to, že ve Španělsku nemají v bytech žádné topení. A to se taky ukázalo v listopadu, kdy byla teplota uvnitř nižší než venku.

Tento studijní pobyt mi přinesl hodně nových zkušeností a možností do budoucna. Osobně jsem se konečně rozhoupala a posunula jsem své „hranice“ o kousek dál. Určitě jsem odbourala své jazykové bariéry, zlepšila jsem si angličtinu a jako bonus jsem se naučila mluvit španělsky. Poznala jsem spoustu nových lidí, se kterými mám vzpomínky na celý život. Jsem vděčná, že jsem měla možnost vycestovat s Erasmus+ a studovat na španělské univerzitě. Také jsem mohla procestovat další krásná místa, na která bych se nikdy nemusela podívat.

(Karolína Ungrová – Universidad de Jaén (Španělsko); ZS 2019/2020; bakalářské studium – Geografie)