Ze Středohoří na semestr k estonským mokřadům

Říká se, že všechno je jednou poprvé. A těch poprvé bylo v Estonsku opravdu hodně. Jednak jsem se poprvé ocitl na 5 měsíců mimo Česko, poprvé studoval na zahraniční univerzitě nebo se kompletně musel postarat sám o sebe.

K výjezdu na zahraniční studium jsem se dostal až v závěru svého magisterského studia. Důvodů, proč nevyjet, se vždy našlo více (lenost, strach z nového, ztráta kontaktu s přáteli, odloučení od rodiny atd.), ale právě ke konci mého studia na UJEP přišel ten správný čas. Díky úžasnému přístupu vedoucího katedry i referentky pro vědu a vnější vztahy jsem se nakonec vydal do Estonska, země sice s malou rozlohou, ale o to větším lidským potenciálem. První zkušenosti na sebe hned po příletu nenechaly čekat. Jednak si musíte zajistit ubytování, zorientovat se v novém neznámém prostředí a začít komunikovat v cizím jazyce. Na univerzitě i mimo ni se člověk potkává s lidmi z odlišných kultur a jeho konkurenty na zkouškách už nejsou jen spolužáci z půlky republiky, ale z celého světa.

Na univerzitě jsem měl zapsané jak předměty z geografie, tak i německý a ruský jazyk a pro zorientování se v pobaltské zemi i Úvod do estonské kultury. Studium na Tallinn University je velmi podobné studiu na českých univerzitách, ale osobně se mi zdálo o něco těžší. Díky tomu, že jsem neměl zapsané kurzy vyloženě pro erasmáky, jsem měl možnost zažít i výuku čistě pro Estonce. Asi největším přínosem pro mne bylo studium jazyků. Jednak si člověk mohl osvojit stávající řeči, které ovládal, a trénovat je s rodilými mluvčími a zároveň mohl začít se studiem jazyka nového.

Pobyt na Erasmu samozřejmě není jen o trávení času na univerzitě a v knihovně. Několikrát jsem navštívil českou ambasádu, jejíž zaměstnanci zorganizovali spoustu akcí. S přáteli jsme postupně poznávali různá zákoutí Tallinnu, jehož středověké památky a uličky v sobě nesou kouzlo, které vás neskutečně pohltí. V městě samotném máte možnost navštívit desítky muzeí, kaváren, restaurací či památek. Pokud chcete, můžete se ve městě pohybovat od východu slunce, procházet historickými uličkami, shlédnout na město z několika úžasných vyhlídek, navštívit dlouhé písečné pláže a vykoupat se v Baltském moři, udělat si výlet do nedaleké přírody a den završit ve městě, kde noční život pulsuje až do ranních hodin.

Součástí Erasmu je pochopitelně i cestování a poznávání nových kultur a krajin. Tallinn se svou výhodnou geografickou polohou nabízí možnost pohodlného poznání Pobaltí, Skandinávie i Ruska. Několikrát jsme společně s kamarády navštívili Helsinki, podívali jsme se také do Stockholmu, Petrohradu a zvládli jsme zrealizovat roadtrip po Lotyšsku. Samozřejmě jsme ani neopomenuli návštěvu největších estonských měst jako Tartu, Narva, Haapsalu či Rakvere. Mne si však nejvíce získala estonská krajina plná bažin, rašelinišť a borových lesů. Krajina se možná může zdát jednotvárná, ale skrývá v sobě klid a pohodu, kterou v ní lze procházkou či výletem nalézt.

Díky Erasmu jsem mohl potkat lidi, kteří se zabývají úplně jinými vědními obory (politologie, právo, ekonomika, literatura, manažerská matematika, žurnalistika, tvorba filmu, design textilu, IT, kybernetika a další), což je pro geografa, který se zabývá interdisciplinárním přesahem, skvělou příležitostí pro debatu či nového náhledu na problémy dnešního světa. Získáte tak novou motivaci pro vaše další působení v oboru a v budoucnu si můžete říct, že jste si třeba u piva mohli popovídat se známým bezpečnostním analytikem, filmovou produkční nebo světově proslulou designérkou.

Erasmus pro mne představoval velkou zkoušku, která mne ale v životě posunula o hodně dál, než kdybych zůstal doma. Pokud tedy můžete, tak možnosti vyjet na zahraniční univerzitu určitě využijte. Ty zážitky a zkušenosti, které si přivezete, se vám budou celý život hodit.

 (Bc. Ondřej Šmíd – Tallinn University; ZS 2019/2020; navazující magisterské studium – Geografie)