Dům na pláži

Můj studijní pobyt v Portugalsku začal z počátku nenápadně. Po přednášce, kde jsme byli upozorněni na možnost vycestovat a studovat na zahraniční univerzitě jsem se rozhodl zeptat se v kanceláři na detaily. Jak už většina z kolegů, kteří studijní pobyt zažily tuší, odcházel jsem z kanceláře s přihláškou na Erasmus+. Trochu jsem se obával papírování, o kterém se mluví, ale nebylo to z daleka tak hrozné. Jednou za čas jsem po přednášce zašel do kanceláře podepsat nějaké smlouvy, ale vždy to bylo na cca 5 minut a mohl jsem jít.

Když jsem byl oficiálně přijat mou zahraniční univerzitou v Peniche, začal jsem si hledat ubytování, což bylo z počátku vzhledem k ochotě Portugalců odpovídat ne e-maily max. 1 týdně stresující. V srpnu už jsem měl ovšem ubytování zajištěné, dům na pláži pro studenty, který dost rád přirovnávám k domu Charlieho Sheena ze seriálu Dva a půl chlapa.

Když jsem poprvé přiletěl do Portugalska, byl jsem trochu nervózní, poprvé jsem byl tak daleko sám. Nervozita ale rychle opadla a na místě jsem se celkem rychle rozkoukal, k mému překvapení i dost ze starších Portugalců hovořilo obzvlášť v obchodech plynulou angličtinou. Ani ve škole tedy nebyl problém a všechny předměty, které jsem absolvoval, se vyučovali v angličtině. Předměty byly převážně jako cvičení prokládané skupinovými pracemi, zakončené testem na konci roku, ve kterém bylo potřeba získat alespoň 10 ze 20 bodů.

Učitelé berou zahraniční studenty mnohem volněji než domácí, takže je v průběhu roku více než dost času na cestování. Okolí Peniche je z přírodního hlediska krásné, ale co se kulturních památek týče, mnoho se jich v blízkosti nenachází. Nebyl ovšem problém dojet autobusem do Lisabonu či Porta odkud to je k většině památek Portugalska v dojezdu. Obzvlášť fanoušky Zaklínače mohou nadchnout hrady  a zámky v okolí Lisabonu, které byly předlohou jak hře, tak seriálu.

Svůj zahraniční pobyt jsem si velice užil a doporučil bych ho všem kteří se chtějí trochu osamostatnit, poznat jinou kulturu a rádi cestují, program Erasmus+ je skvělou příležitostí, jak vycestovat a jsem velmi rád že jsem měl šanci zúčastnit se.

(Tomáš Procházka – Instituto Politécnico De Leiria (Portugalsko); ZS 2019/2020; bakalářské studium – Geografie)