S Erasmem na Slovensko

V rámci druhého ročníku navazujícího magisterského studia geografie jsem se poprvé rozhodl využít možnost studia na zahraniční univerzitě v rámci projektu Erasmus. Rozhodl jsem se vycestovat na univerzitu do Bratislavy.

Pobyt jsem zahájil v září. Zhruba měsíc před začátkem pobytu jsem si zajistil ubytování na soukromém internátu „Student house“. Ubytování je sice vzdálené od budovy přírodovědecké fakulty asi 20 minut MHD, ale na druhou stranu zajišťuje komplexní ubytování mnohem lepší kvality, než je ubytování na klasických univerzitních kolejích. Tomu také odpovídá i cena ubytování, která byla u mého pokoje 340 Euro / měsíc. Jednalo se ale o jeden z nejdražších pokojů a v rámci tohoto areálu lze sehnat i levnější pokoje.

Značnou výhodou pobytu v Bratislavě je absence jazykové bariéry. Díky tomu si lze zařizovat jednotlivé věci (doprava, průkazy, apod.) individuálně a není nutné čekat na pomoc s překladem, kterou potřebují ostatní studenti. To se týká i domlouvání se výuky na jednotlivých předmětech, kdy je sice možnost si zapsat předměty v anglickém jazyce, ale v mém případě jsem si zapsal předměty vyučované klasicky ve slovenštině a docházel do školy s místními studenty. Akademický kolektiv jednotlivých kateder je v tomto ohledu velmi vstřícný a u většiny předmětů se tak lze domluvit na individuálním zakončení předmětu a není tak například nutná znalost místních poměrů či historie, která je vyžadována od tamějších studentů.

Jelikož je železniční doprava po Slovensku zadarmo, tak jsem pro cestování využíval převážně železniční dopravou, jejíž kvalita je však na druhou kvalitu do periferních oblastí značně nedostačující, takže se nelze dostat ke všem památkám či do měst. I tak se mi však podařilo navštívit pro mě většinu zajímavých míst, jako jsou Trenčín, Bánská Štiavnica či Štrbské Pleso. Já jsem si cesty plánoval sám, lze se však připojit i na exkurze pořádávané studentskou komorou pro Erasmus (za mého pobytu byly výlety do Prahy, Krakova a Bojnic)

Celý semestr byl pro mě určitě zajímavou zkušeností a doporučil bych ho ostatním studentům, aby si také vyzkoušeli pobyt v zahraničí a získali nové zkušenosti o svém oboru a podívali se do míst, která ještě nenavštívili.

(Bc. Ivo Fabianek –  Univerzita Komenskeho v Bratislave  (Slovensko); ZS 2019/2020; navazující magisterské studium – Geografie)