Praktická stáž v botanickém institutu v Barceloně

Zahraniční studium či praktickou stáž bych rád doporučil každému studentovi Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem. Na naší univerzitě je tato možnost dobře dostupná a je velkou chybou tuto šanci nevyužít. Rozšíříte si své obzory, a to nejen profesní, ale i soukromé. Poznáte jinou kulturu a i mentalitu jiného národa. A to vše je k nezaplacení!

Nejprve je důležité se rozhodnout, co vlastně od zahraničního pobytu očekáváte, a která země by vás zajímala. Jako student magisterského studia jsem zjistil, že naše vysokoškolské vzdělávání nám dává mnoho teoretických znalostí, ale bohužel už méně praxe. Proto pro mě byla praktická stáž jasnou volbou. Mým studijním oborem je biologie, a protož se zajímám o rostlinnou fyziologii a molekulární biologii, byla pro mě destinace Barcelony v Botanickém institutu, se kterým má naše fakulta dobré vztahy, přímo ideální.

Po vybrání destinace a schválení pobytu, si musíte zařídit bydlení. Vyplatí se nechat se ubytovat u někoho v soukromém bytě. Má to hned několik výhod. Jednou z nich je bližší poznání kultury a dobrých lidí, další výhodou je samozřejmě cena. K sehnání bydlení můžete využít internet nebo různé aplikace, v mém případě to byla Airbnb. Bydlení jsem sehnal velmi rychle a komunikace byla vřelá a jednoduchá. Cena se pohybovala okolo 540 euro na měsíc, to je na Barcelonu naprosto normální a vzhledem bytu poblíž centra to bylo přijatelné. Byt byl plně vybaven a vše mi bylo k dispozici. Necelých 5 minut chůze od bytu byl obchodní dům, vše bylo naprosto skvělé, i na pracoviště jsem to měl 30 minut klidné chůze.

Finance od univerzity mi v klidu pokryly ubytování, dokonce mi i něco zbylo. Zbytek jsem si musel doplatit sám ze svých úspor, to ale nebyl velký problém a nevyšlo to zas tak moc draho. Navíc stipendium po návratu mi mé útraty téměř celé pokrylo. Celkem mě víc jak dvouměsíční pobyt v Barceloně vyšel na nějakých 8 tisíc z vlastní kapsy.

Práce v Institutu byla zajímavá a velmi přínosná. Naučil jsem se používat průtokový cytometr, který má velmi široké využití a pro budoucí povolání velmi užitečné. Kolektiv byl naprosto úžasný, všichni byli velmi ochotní a vstřícní, ale to jsou v Katalánsku takřka všichni. Po zaškolení vás nechají pracovat samostatně, zažijete si takovou tu rutinu vědeckého pracovníka. Ta spočívá od přípravy vzorků po měření, zpracovávání dat a psaní vědeckého článku. Mohu říct, že jsem byl s prací velmi spokojen a podle odezvy spolupracovníků i oni byli spokojeni s mojí prací.

Samozřejmě při pobytu máte i volné chvíle, ty se dají využít k výletům po okolí nebo hledání zábavy dle vašeho gusta. Barcelona a její okolí toho nabízí opravdu mnoho. Rád se tam v budoucnu vrátím.

(Bc. Martin Vaněk – Spanish Research Council/Institut Botanic de Barcelona; LS 2018/2019; magisterské studium – Biologie)