Za hranice na Erasmus

Odjakživa jsem ráda cestovala a poznávala nová místa, takže když jsem se na Univerzitě dozvěděla o možnosti vyjet na Erasmus, hned jsem věděla, že této šance chci využít.
Sice o několik let později, ale nakonec jsme s kolegyní vycestovaly do nedaleké Poznaně. Po mém rozhodnutí, se mě známí dotazovali, proč zrovna do Polska, tehdy jsem nebyla schopna konkrétně odpovědět, už jsem tam byla na dovolené, sice u moře, ale moc se mi tam líbilo, prostě jsem se tak rozhodla. Nyní po návratu bych řekla toto „Poznaň jako město mě naprosto okouzlila. Je to jedno z nejstarších a největších měst v Polsku, a proto má každý příležitost najít si zde to své. Historické centrum je plné krásné architektury, muzeí a kulturních památek, zároveň se ve městě nachází mnoho kaváren, restaurací a možností zábavy. Mimo jiné je zde i mnoho přírody a parky, ve kterých se dá příjemně relaxovat. Poznaň je mimo jiné také studentské město, takže jsou zde různé akce, které jsou přístupné nejen studentům, ale i širší veřejnosti. A proto bych tuto destinaci doporučila každému, kdo hledá kvalitní vzdělání v kombinaci s bohatým kulturním a společenským životem.

Náš pobyt začal velice pozitivně ještě před odjezdem, a to v momentě, když jsme zjistily, že jsme měly to štěstí a bylo nám přiděleno ubytování na nejnovější koleji. Toto ubytování bylo moderně zařízené a zároveň cenově dostupné. Co se týče studia, byla jsem velmi spokojená, jelikož univerzita UAM nabízí mnoho zajímavých kurzů. O profesorech můžu říci, že byli velmi nápomocní a přístupní, vždy byli ochotní poradit. Měli jsme možnost účastnit se, jak teoretických přednášek, tak i praktických cvičení. Kromě toho jsme v rámci předmětů absolvovali i několik exkurzí, což byla skvělá příležitost k aplikaci teoretických znalostí v praxi.

Jako jednu z výhod musím zmínit i jazykovou bariéru, pokud má někdo strach do Polska vycestovat kvůli jazyku, tak musím říct, že opravdu není, čeho se bát, polštině se dá částečně rozumět, takže jazyk zde není až takovou překážkou jako v jiných zemích. Navíc, lidé jsou tu velmi vstřícní a příjemní. Dále za zmínku stojí i ESN skupiny, kterých je zde více, a tak je možnost ze širšího výběru akcí a seznámení se s novými lidmi mimo vybranou univerzitu.
A v neposlední řadě musím vyzdvihnout MHD, která zde funguje skvěle a člověk se tak rychle dostane tam, kam potřebuje. Co mě však doslova uchvátilo, byly cyklo pruhy po celém městě, takže doslova ráj pro cyklisty a zároveň velice ohleduplní řidiči.

Studium v zahraničí pro mě bylo především velkou osobní zkušeností. Zjistila jsem, jak probíhá výuka v jiné zemi, ale také jsem si rozšířila obzory, co se týče kulturního porozumění
a osobního růstu. Navíc jsem se poznala s lidmi z různých částí světa. Musím tedy říct, že Erasmus+ měl pro mě pozitivní přínos, a tak bych každému, kdo jen o tom uvažuje, poradila, aby neváhal a do programu se přihlásil. ☺

Šárka Tesařová, LS2023/24, Uniwersytet im. Adama Mickiewicza w Poznaniu, Polsko, magisterské studium, geografie