PřF UJEP pořádá inovativní konferenci o umělé inteligenci ve vzdělávání

Jak efektivně využít umělou inteligenci (AI) ve vzdělávání? Jaké výzvy a příležitosti přináší AI do školních tříd? Těmito otázkami se bude zabývat první ročník konference AI 4 Edu, kterou pořádá Přírodovědecká fakulta Univerzity J. E. Purkyně v Ústí nad Labem (PřF UJEP) ve spolupráci s iniciativou AI dětem. Konference se uskuteční 15. října 2024 v prostorách PřF UJEP.

„Jsme přesvědčeni, že investice do inovativních vzdělávacích přístupů je klíčem k dlouhodobému zlepšení situace v kraji a zvýšení konkurenceschopnosti našich obyvatel na trhu práce,” uvádí organizátoři konference a doplňují, že „AI 4 Edu je součástí celorepublikových Dnů AI, do nichž se Ústecký kraj zapojuje letos poprvé.“

Konference nabídne bohatý program zahrnující přednášky s předními odborníky v oblasti AI a vzdělávání, praktické workshopy zaměřené na využití AI v různých předmětech a oborech, panelovou diskuzi o budoucnosti vzdělávání v éře umělé inteligence a samozřejmě networking a příležitost k navázání nových kontaktů.

Mezi aktuálními experty na umělou inteligenci ve vzdělávání, kteří se na UJEP představí, bude například Eva Nečasová z inciativy AI dětem. Kromě jiného odprezentuje koncepci připravovaného AI kurikula a seznámí s novinkami ve vzdělávání v oblasti AI. Koncept párového učení s umělou inteligencí představí Josef Šlerka ze Studií nových médií FF UK. Zakládající člen spolku Aignos Martin Richter poskytne praktické rady pro tvorbu pravidel využívání AI ve výuce.

Ústeckou univerzitu na konferenci zastoupí Michaela Liegertová, proděkanka pro rozvoj a kvalitu na PřF UJEP, která se zaměří na proměnu rolí pedagogů a studentů v éře generativní umělé inteligence. Doplní ji psycholog Otakar Fleischmann, který upozorní na psychologické aspekty života s AI.

Naším cílem je nejen představit nejnovější trendy v oblasti AI ve vzdělávání, ale také poskytnout účastníkům praktické nástroje a strategie, které mohou okamžitě implementovat do své výuky,” dodává Michaela Liegertová.

Konference je součástí celorepublikových Dnů AI, které pořádá Česká národní AI platforma (CNAIP). Je otevřena pro pedagogy všech stupňů vzdělávání (ZŠ, SŠ, VŠ), studenty učitelství a další zájemce působící ve vzdělávacím sektoru. Účast na konferenci je pro registrované účastníky zdarma.

Více informací o konferenci a registrační formulář zde.

Kompletní TISKOVÁ ZPRÁVA.

#scienceUJEP

Program probíhá v rámci aktivity B.3.13 EduPower: Platforma pedagogické excelence Ústeckého kraje projektu RUR – Region univerzitě, univerzita regionu reg. č. CZ.10.02.01/00/22_002/0000210.