Jela jsem na semestr, zůstala rok a chtěla bych víc!

Ahoj všichni! Pokud jste unaveni z nepřetržitého studia, ze šedivých barev a stejných tváří, pak jeďte do Španělska! Jestli chcete potkat krásné a milé lidi, jít na první rande a tančit až do rána, pak jeďte do Španělska! Bude se vám tam líbit! Teď budu trochu konkrétnější…

Odjela jsem na půl roku do španělského Jaénu, ale po třech měsících jsem požádala o prodloužení programu a nakonec jsem studovala angličtinu v zahraničí celý rok a svého rozhodnutí jsem ani na vteřinu nelitovala. O programu jsem se dozvěděla během „snídaně s Erasmem“. Bylo to setkání studentů, kteří už na Erasmus vyjeli, a také zahraničních studentů a jejich „buddies“. Pochopila jsem, že dostat se do programu není příliš složité a že mi samotný výjezd přinese spoustu výhod. A tak jsem o týden později přinesla koordinátorovi první dokumenty.

Narodila jsem se a vyrostla v Rusku, ale v době výjezdu do Španělska jsem již tři roky studovala v České republice, takže samotný přesun pro mě nebyl nijak složitý. Pokud si předem najdete byt (jednodušší je kontaktovat místní rektorát) a seženete si upovídaného místního asistenta (já osobně jsem využila buddy program místní univerzity), můžete se vyhnout 95 % problémů. Je lepší si předem zjistit e-mail svého koordinátora a začít mu psát všechny dotazy, které vás ohledně studijního pobytu napadnou. Nemusíte se ničeho obávat a budete mít klid. Hlavní je začít to dělat s předstihem a ne na poslední chvíli.

Univerzita v Jaénu má výbornou organizaci pomoci zahraničním studentům. Každoročně k nim přichází tolik studentů, že pro styk s nimi je vyčleněna samostatná budova, kde se můžete zeptat na vše potřebné (budova C2, kdyby se někdo ztratil). Všichni tam mluví anglicky, a pokud máte problémy se španělštinou, můžete s nimi vždy komunikovat v angličtině. Na univerzitě je spousta kurzů v anglickém jazyce, ale i když si v seznamu najdete vhodný předmět, je třeba předem napsat vyučujícímu a zeptat se ho na podrobnosti o kurzu a rozvrhu, abyste s jistotou věděli, zda je pro vás vhodný. Bydlela jsem přímo ve městě Jaén. Je to hlavní město Andalusie, ale ve skutečnosti je to docela malé, studentské město na kopci. Vypadá jako ty obrázky starých španělských měst s úzkými uličkami, bary se stoly venku a zábavnými, ale někdy i hlučnými „amigos“. Celé město se dá projít za 1,5 hodiny, pokud chcete. Toto město je skvělým místem pro ty, kteří se chtějí ponořit do španělské kultury a nenechat se příliš rozptylovat od studia. (Kdyby nic jiného, v okolí jsou dvě velká turistická města – Malaga a Granada – a pokud chcete opravdu něco neobvyklého a zajímavého, můžete se tam vždy vydat se svými novými španělskými přáteli a bavit se celý víkend. Takže se nemusíte bát, že byste se ve Španělsku nudili!).

Ve Španělsku jsem také potkala svou lásku. ZAMILOVALA JSEM SE DO BARCELONY!!! Bože, to město je tak krásné! Má tak krásnou architekturu! Je to opravdové město svobody! Je v něm skoro všechno, co člověk potřebuje! Pokud pojedete do Španělska, musíte toto město navštívit! Španělsko je vhodné pro lidi, kteří chtějí poznat nové kamarády z celého světa, a kteří jsou bláznivě zamilovaní do života! Zářivé festivaly, vynikající jídlo, šíleně krásní lidé… Je tu všechno, co potřebujete!
Jsem vám k dispozici, kdyby jste se chtěli zeptat na cokoli ohledně mého studijního pobytu na Univerzitě Jaén. Kontakty na mě: Gmail: 7n7i7k7a7@gmail.com, Inst: fira_lizard

Anastasiia Tupygina- UNIVERSIDAD DE JAÉN  – Jaén- ZS a LS 2023/24- bakalářské studium- počítačové modelování