„Mañana“ aneb život ve Španělsku

Slunečné počasí, moře, výborné tapas a ověžující Tinto de Verano…to byly hlavní důvody, proč jsem se rozhodla vycestovat do Španělska v rámci programu Erasmus+.

Po výběru země jsem se zaměřila na jednotlivá města a hned na začátku mi padla do oka Polytechnická Univerzita v Cartageně. Po ne příliš dlouhém hledání jsem narazila na výzkumnou skupinu procesního a chemického inženýrství a bylo rozhodnuto!

Pro tuto výzkumnou skupinu jsem se rozhodla hlavně proto, že se zabývá podobnými výzkumnými tématy a očekávala jsem tak posun ve své vědecké kariéře. Nejen, že se tak stalo, ale dokonce jsem díky této stáži poznala i skvělou paní profesorku, se kterou udržujeme nadále kontakt. Práce v tamním týmu mě opravdu hodně posunula, naučila jsem se spoustu nových věcí. Byla jsem součástí skvělého výzkumu, ze kterého aktuálně připravujeme společnou publikaci. Rozšířila jsem si teoretické znalosti i dovednosti v laboratoři a praktickou stáž zde hodnotím jako velký krok vpřed.

Cartagena je sama o sobě nádherné přístavní historické město, které je obklopeno armádními pevnostmi. Historie na vás doslova dýchá na každém rohu. Musím vyzdvihnout krásné římské divadlo, hrad Castillo de la Concepción, historickou ulici Calle Carmen a nádhernou budovu místní radnice. Z výletů do okolí určitě doporučuji město Murcia, oblast La Manga de Mar Menor, oblast mysu Cabo de Palos a přírodní park Calblanque. Výčet by mohl pokračovat dál, krásných míst je zde opravdu hodně.

Ve Španělsku opravdu člověk zapomíná na stres a užívá si každý den naplno, ono to s dobrým jídlem, pitím a sluníčkem ani jinak nejde. Přivezla jsem si s sebou nový pohled na život a spoustu zážitků, které mi už nikdo nevezme. Určitě doporučuji všem, kteří váhají vycestovat do zahraničí, aby už neváhali ani vteřinu a vyrazili. Opravdu to stojí za to.

Má to však i jedno negativum….tři měsíce byly málo!

Kateřina Hamalová – Universidad Politécnica de Cartagena (Španělské království); LS 2023/2024; doktorské studium – Aplikované nanotechnologie