Stáž v Porúří

Univerzita s tradicí, slunce a moře… to byl můj původní plán pro vycestování pomocí programu Erasmus+. Nakonec se však z toho staly tři měsíce plné deště, větru a zimy na relativně mladé Duisbursko-Essenské univerzitě, a nemohlo to být lepší.

Průmyslové město Essen, nerozlučně spojené se jménem Krupp, je moderním městem v Porúří v německé spolkové zemi Severní Porýní-Vestfálsko. Nabízí výborné spojení do okolních měst (Kolín nad Rýnem, Dortmund, Düsseldorf) i do sousedních států (Nizozemsko, Belgie).

Pro tuto univerzitu jsem se rozhodla díky navázání pracovní spolupráce s Fyziologickým institutem na univerzitní klinice v Essenu. Během mé stáže jsem se věnovala přípravě tzv. Artificial Oxygen Carriers, které lze obrazně označit za „umělou krev“. Pro mě jako chemika byla tato stáž obzvlášť přínosná díky svému přesahu do reálných bio-aplikací. S pomocí kolegů jsem si rozšířila jak své teoretické znalosti, tak i praktické dovednosti. Zároveň bylo skvělé se s nimi osobně setkat. Kolektiv byl velmi přátelský a z hlediska pracovních příležitostí a akademického rozvoje mohu toto pracoviště jen doporučit.

Z výletů musím vyzdvihnout návštěvu Kolína nad Rýnem a jeho slavného dómu, Hamburku s jeho úžasnou Elbphilharmonií a Ruhr Museum v Essenu, které je součástí kulturního dědictví UNESCO. Příjemným překvapením pro mě bylo také město Düsseldorf, kde žije početná japonská komunita a kde vznikla autentická japonská čtvrť, tzv. Malé Tokio.

Na závěr musím říci, že se jednalo o skvělou zkušenost a rozhodně mohu Erasmus+ doporučit.

Tereza Dušková – UNIVERSITÄT DUISBURG-ESSEN (Spolková republika Německo); LS 2023/2024; doktorské studium – Aplikované nanotechnologie