Dnes u nás probíhá krajské kolo SOČ

Ve čtvrtek 11. dubna probíhá pod záštitou Domu dětí a mládeže Ústí nad LabemFakulty životního prostředí UJEP a Přírodovědecké fakulty UJEP na CPTO krajská přehlídka prací Středoškolské odborné činnosti (SOČ) 2024. Vybrané práce postoupí do celostátního kola, které se uskuteční 21. – 23. června v Pardubicích.

Středoškolská odborná činnost (SOČ) je prestižní soutěží talentovaných středoškoláků s mnohaletou tradicí. Středoškolští studenti soutěží v řešení odborných problémů 18 vědních oborů. SOČ není jen vědomostní soutěží, studenti musí také prokázat schopnost samostatné práce, prezentační dovednosti a svoji práci musí obhájit před odbornou porotou.

Ti nejúspěšnější řešitelé se účastní nejen školních, okresních, krajských a celostátních kol, ale často díky své práci mohou vyjet na mezinárodní semináře, letní školy i soutěže v zahraniční. Právě toto se povedlo loňskému vítězi ústeckého krajského kola v oboru chemie Markovi Plachému. Absolvent Gymnázia Jateční v Ústí nad Labem svou práci letos v březnu prezentoval na The Beijing Youth Science Creation Competition 2024 v Číně.

Držíme všem letošním účastníků SOČ palce!

#scienceUJEP