Katedra geografie pomáhá propagovat ústecké průmyslové dědictví

Statutární město Ústí nad Labem vydalo ve spolupráci s katedrou geografie Přírodovědecké fakulty UJEP a dalšími kolegy z Univerzity Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem komiks s názvem Dějiny bývalé gramofonové továrny. Komiks poutavým způsobem zavede čtenáře do jedinečné éry gramofonů a roku 1910, kdy v Ústí nad Labem zahájila provoz gramofonová továrna.

Dějiny bývalé gramofonové továrny seznámí čtenáře s příběhem majitelů továrny na ústeckém Střekově, která se jako první na území Česka zabývala výrobou gramodesek. Netradičním způsobem tak přiblíží čtenářům průmyslové dědictví města.

Obsahovou část dokumentu vytvořil historik a bývalý ředitel Archivu města Ústí nad Labem Vladimír Kaiser. Autorkou jedinečného grafického zpracování publikace je absolventka Fakulty umění a designu UJEP Kseniia Melnikova. Její kompletní klauzurní práci, ilustrace ke komiksu, si můžete prohlédnout na virtuální výstavě klauzurních prací Fakulty umění a designu UJEP Letní sklizeň 2020.

Infomateriál vznikl na základě projektu SMART City – SMART Region – SMART Community, kde se odborníci a studenti z naší univerzity zamýšleli nad tím, jak popularizovat průmyslové dědictví v Ústeckém kraji.

Publikaci je možné pořídit v Informačním středisku města Ústí nad Labem nebo do ni nahlédnout v knihovně Muzea města Ústí nad Labem.

Další informace najdete na webových stránkách města Ústí nad Labem. Zdroj úvodní fotografie: Statutární město Ústí nad Labem.

#scienceUJEP