S ERASMUS do Málagy

Už s příchodem na vysokou školu jsem měl jasno, že potřebuji zkusit i studium v zahraničí. Proto jsem se hned od prváku zajímal o možnost Erasmu. Čas se s časem sešel a na zimní semestr v druháku jsem vycestoval na studijní pobyt do prosluněné Andalusie, konkrétně do nádherné Málagy.

Ještě předtím, než začal semestr na španělské univerzitě, jsem se rozhodl přihlásit do intenzivního kurzu španělského jazyka. Natěšení rychle opadlo, jelikož tento kurz byl velmi špatný a strašně mě zklamal. Následně nastal můj semestr na univerzitě a po prvních dvou až třech týdnech, než se vše naučíte kde co je a co jak funguje, je semestr na této univerzitě přiměřeně náročný.

Málaga patří mezi velmi populární destinaci pro Erasmus a tak sem každý rok přijíždějí stovky studentů ze všech koutů světa. Já si našel skvělé kamarády krom Evropy také z Ekvádoru, Kolumbie, USA, Koreje, Kanady a i Dominikánské republiky. Každý den se ve městě nebo na pláži potkáte s desítkami Erasmus studentů a v pozadí nádherného počasí zažíváte nezapomenutelné chvilky.

Málaga je známá velkým počet klubů a barů, což způsobuje problém odolat pokušení je všechny nevyzkoušet. Je zde i jedna Erasmus hospoda jménem Camden Lock, kde se každý den schází až stovka zahraničních studentů, za jeden večer jste schopný si popovídat s celou zeměkoulí. Odtud se poté pokračuje do klubů.

Abych o Malaze pouze nebásnil, samozřejmě se zde najdou i stinné stránky města jako takového, tak i na univerzitě. Za jedno velké mínus bych já považoval místní MHD. Mají zde sice linku metra, ale je na takových lokalitách, že pokud nebydlíte v centru, tak je většinou od vás daleko. Krom toho jsou zde už jen autobusy. Ty nikdy nejezdí na čas, vlastně ani nevíte, zda vůbec přijedou. Intervaly jsou obří a tak počítejte s tím, že vás několikrát vypečou.

Na výlety můžete vyrazit buď sami, nebo s cestovkou. Je zde i jedna, která se zaměřuje hlavně na Erasmus studenty. Z Málagy můžete například vyjet rychlovlakem do Madridu nebo Córdoby, či letět za opravdu malé peníze do Valencie, na Mallorcu či do Barcelony. Já například takto letěl právě do zmíněné Valencie. Cestovku jsem využil na několika denní zájezd do Maroka a na jih Portugalska. Také i na spoustu jednodenních výletů. Kromě cestování a zábavy ve městě během večerních hodin, můžete zavítat po palmy na krásnou nejznámější pláž Malaguetu, do místní botanické zahrady, či na západ slunce na Monte Victoria. Ve městě se nachází velký počet muzeí a památek. Skoro všechny jsou zdarma vždy v neděli. Některé jsou pro studenty místní univerzity zdarma po celou dobu.

Erasmus ve Španělsku byla nezapomenutelná zkušenost, která mi toho neskutečně dala. A každý, kdo jen trochu váhá, zda jet, nebo ne, by váhat neměl, a co nejdříve bych mu doporučil vyjet. Je jedno kam, hlavně jet. Jsou to nádherné měsíce strávené s kamarády z celého světa v jiné zemi, kde každý den je zážitek a nezapomenutelná zkušenost. Samozřejmě během pobytu nastanou i špatné dny, ale jedná se o zanedbatelné procento mezi těmi hezkými a věřte mi, až nastane váš konec Erasmu, nebude se vám chtít odjet.

Štěpán Řádek, UNIVERSIDAD DE MÁLAGA (Španělské království); ZS 2023/2024; bakalářské studium – Geografie/Společenské vědy ve vzdělávání