ROBUL soutěží v Chicagu

První robotický tým v Ústeckém kraji a teprve druhý v České republice ROBUL (Robot Ústí) odletěl do USA, kde se účastní prestižní mezinárodní soutěže FIRST Robotics Competition. Přírodovědeckou fakultu v Chicagu zastupuje náš student Bc. Jakub Škrabánek a odborný asistent katedry informatiky RNDr. Jan Krejčí, Ph.D.

Celý projekt ROBUL zastřešuje Inovační centrum Ústeckého kraje (ICUK) a Univerzita Jana Evangelisty Purkyně, konkrétně naše Přírodovědecká fakulta UJEP a Fakulta strojního inženýrství UJEP. Tým ROBUL sdružuje nadšené středoškoláky z Ústí nad Labem a České Kamenice, kteří s podporou rodičů a odborných mentorů vytvořil tento výjimečný projekt. (Kompletní tým ROBUL)

Inspirace pro vznik týmu vzešla od Václava Hudského, člena týmu, který se v USA v rámci studia zúčastnil soutěže FIRST a tuto myšlenku přivezl i zpátky do České republiky.

Tým ROBUL se začal scházet na podzim 2023, nejprve v prostorách Střední průmyslové školy, Resslova v Ústí nad Labem, později pak ve sdílené dílně DIGILAB Fakulty strojního inženýrství UJEP a na tréninkovém hřišti Přírodovědecké fakulty UJEP.

V sobotu 6. ledna 2024 bylo oficiálně vyhlášeno zadání a podmínky pro konstrukci robota pro mezinárodní robotickou soutěž FIRST Robotics Competition. ROBUL měl tak jen několik týdnů na to, aby navrhl, postavil a otestoval svého robota tak, aby jej stihl odeslat do USA.

V sobotu 23. března odcestoval 16členný tým do Chicaga. Držme ROBULu palce, aby postoupil do celosvětového soutěžního finále!

Robotickou výpravu budeme sledovat na našich sociálních sítích Facebook a Instagram, fanděte ROBULu s námi!

#scienceUJEP