Na ERASMUS k Jadranu

Jako studentka jsem se rozhodla zúčastnit programu Erasmus v Koperu, slovinském městě u Jaderského moře. Ačkoliv jsem kromě různých očekávání měla také mnoho pochybností, tato zkušenost se ve výsledku ukázala jako velmi obohacující, a to nejen kvůli jejím výzvám, ale také krásným zážitkům.

Mým cílem bylo kromě studia na zahraniční univerzitě také cestování po nových místech. Chtěla jsem prozkoumat tamější hory, jezera a údolí, zvýšit svou sebejistotu v mluvené angličtině, poznat nové lidi z různých kultur a vystoupit ze své komfortní zóny.

Po příjezdu do Slovinska jsem potřebovala chvíli na adaptaci a na navazování vztahů s ostatními studenty, ale již po pár týdnech jsem měla pocit, jako by byl Koper mým rodným městem. Velkou radost mi přinesla možnost naplno se ponořit do místního života. Chodit nakupovat do obchodu skrytou uličkou jako místní, jezdit na kole do školy podél moře, cestovat veřejnou dopravou do Lublaně, procházet se večer po pláži a sledovat lodě přijíždějící do přístavu. Líbilo se mi, že ve Slovinsku skutečně žiji a nejsem jen na týdenní návštěvě jako turista.

Během svého pobytu jsem se také setkala s mnoha zajímavými lidmi, a to jak s dalšími studenty z programu Erasmus, tak i s obyvateli Koperu, běžnými studenty i učiteli. Bavilo mě poslouchat cizí jazyky, učit se nové fráze, a také chápat politickou situaci v jiných zemích z pohledu skutečných občanů, což mi umožnilo vidět věci v širších souvislostech. Tyto interakce rozšířily mou perspektivu a dodaly mi větší jistotu při komunikaci v angličtině.

Zároveň mi můj rozvrh umožňoval cestovat, jak jsem si před příjezdem přála, a tak jsem viděla mnoho slovinských měst (a pár italských), ale především jsem procestovala Kamniško-Savinjské alpy, Triglavský národní park, slovinské krasové jeskyně, okolí Ajdovščiny, celé slovinské pobřeží a další zajímavá místa.

Na začátku jsem se obávala, že pět měsíců strávených ve Slovinsku bude příliš dlouhých, ale celý pobyt nakonec utekl velmi rychle. Pokud někdo zvažuje, zda se vydat na Erasmus a bojuje s pochybnostmi, můj vzkaz zní: jeďte. Erasmus v Koperu mi pomohl zdokonalit se v angličtině, poznat nová místa, ale především ze mě udělal samostatnějšího a sebejistějšího člověka. Na začátku jsem si nemohla ani představit, že bych byla schopna žít v zahraničí sama, ale tato zkušenost mě přesvědčila o opaku.

Tento pětiměsíční pobyt byl nejen dočasným únikem z mého každodenního života, ale také důležitou životní lekcí, která mi ukázala, jak odvaha a otevřenost novým zkušenostem mohou přinést významný růst dovedností a rozvoj charakteru.

Barbora Andrlíková, UNIVERZA NA PRIMORSKEM – Koper (Slovinská republika); LS 2022/2023; bakalářské studium – Biologie