Jaén – to jsou hory a olivy

Odjezd do Španělska přes Erasmus byl pro mě spontánním rozhodnutím. Nikdy předtím jsem se neučila španělsky, a tak jsem neměla jistotu, jak se v cizí zemi zorientuji. Díky kurzům, které jsem absolvovala ve škole, jsem však získala alespoň základy tohoto jazyka, což se nakonec ukázalo jako klíčové.

Naštěstí jsem brzy zjistila, že i když místní lidé nemluví anglicky, jsou velmi vstřícní a ochotní pomoci. Z tohoto hlediska jsem byla mile překvapena.

Jedním ze skvělých zážitků bylo poznání místní kuchyně. Provincie Jaén, kde jsem pobývala, je známá jako olivová oblast, a tak jsem měla možnost ochutnat skvělé olivy, kterým jsem před tímto pobytem zrovna dvakrát neholdovala. Tapas zdarma, které dostáváte k pití je něco, co mi bude chybět ještě dlouho.

Jaén je město, kde dojdete všude pěšky. Autobus jsem používala pouze v případě, když jsem měla větší nákup. Cesta stojí 1 euro nehledě na to, kolik zastávek jedete. Historických památek je ve městě dost a výšlap na hrad zcela určitě doporučuji. Trochu mě mrzí, že jsem se pozdě dozvěděla o Renfe cestovním pasu, toho bych určitě využila víc příště. Zaplatíte 20 euro za 10 cest do měst jako Cordoba, Madrid, Granada etc. A často to je levnější než samotná jízdenka.

Jediné mínus na celém pobytu byl přístup university ke studentům. I přestože byly předměty uvedeny, že se vyučují v angličtině, většina profesorů odmítla už samotnou myšlenku používání angličtiny, takže jsem si musela předměty odepsat a vybrat jiné. Bez buddyho bych to ale nezvládla, protože jejich systém je zbytečně složitý. Na druhou stranu v „international office“ se mi snažili pomoci jak jen mohli, i když jsem tam přišla třeba 3x za den.

Během mého pobytu jsem měla také štěstí setkat se se skvělými organizátory z Best Life Experience a EMYCET. Díky nim jsem měla příležitost poznat nejen okolí, ale i vzdálenější části Španělska a dokonce i jiné země. Prostřednictvím těchto organizací jsem se mohla podívat na Ibizu, Gibraltar, Maroko a na karnevalový festival v Cádizu, který zanechá vzpomínky a zážitek na ještě hodně dlouho.

Celkově vzato, můj pobyt v rámci programu Erasmus ve Španělsku byl pro mě obohacujícím a inspirativním dobrodružstvím. Překonala jsem své obavy a získala nové přátele, poznatky a zkušenosti, které mi budou v životě nesmírně cenné. Kdyby to šlo, tak bych jela znovu bez debat.

Klára Nefová, UNIVERSIDAD DE JAÉN – Jaén (Španělské královstsví); LS 2023/2024; bakalářské studium – Chemie a toxikologie