Klid v srdci Itálie

V mém životě bylo vždy zvykem se překonávat a hledat nové výzvy, které by posunuly mě a mé schopnosti dál. A tak jsem již od prvního ročníku uvažoval o tom, že bych se v rámci studijního programu ERASMUS vydal na neznámou cestu do cizí země.

Teprve ve druhém ročníku jsem se však odhodlal tuto zkoušku doopravdy podstoupit a začal jsem pomalu shánět informace pro uskutečnění mé cesty. Nakonec mi padla do oka proslulá univerzita v malém městečku uprostřed Itálie jménem Camerino.

Camerino pro mě bylo nejlepším cílovým místem, a to díky své lokalitě a velikosti, protože nemám moc rád život ve velkých městech s hustou dopravou a mnoha lidmi. A tak se sen o studiu v malé italské vesničce uprostřed hor stal realitou.

I když je Camerino městečko odlehlé a malé, je jedním z nejkulturnějších měst, která jsem kdy v životě viděl, a to díky tomu, že většina obyvatelstva je tvořena studenty z celého světa. Pokud někdo chce poznat zvyky, recepty, náboženství a jazyky mnoha různorodých zemí najednou, pak by právě sem měl vyrazit na půl roku studovat.

Zažijete zde spoustu nejrůznějších věcí. Od studentských párty, které se táhnou od soumraku do úsvitu, kurzů vaření nejlepších těstovin, nejrůznějších výletů do zajímavých lokalit, až po společné studování ve školní knihovně s hrnkem čerstvé kávy. Na všech akcích vás bude vždy doprovázet skvělá společnost místních studentů z organizace ESN, kteří vám vřele pomůžou s jakýmkoliv problémem a vytvoří vám pestrý program, díky kterému poznáte nejenom místí kulturu, ale leccos nového se k tomu ještě přiučíte.

Co se samotné výuky týče, biologii je možné kompletně studovat v angličtině společně s místními studenty. Můžete se zapojit do spousty praktických laboratorních aktivit. Škola je různorodá ve všech přírodních i humanitních vědách, takže si každý student přijde na své.

Máte-li chuť poznat téměř celý svět během půl roku, máte jedinečnou příležitost poznat jiný způsob života, který rozhodně nebude nudný. Pokud hodně váháte, nemusíte se příliš obávat, cesta může být místy složitá a drsná, ovšem vše se dá zvládnout, pokud budete něco doopravdy chtít, tak tato životní zkušenost za to opravdu stojí.

Jonáš Karhánek, UNIVERSITA DEGLI STUDI DI CAMERINO – Camerino (Italská republika); LS 2022/2023; bakalářské studium – Biologie