Týden pro digitální Česko – zapojte se spolu s námi

V ČR má základní digitální dovednosti šedesát procent  obyvatel (EU 54 %, zdroj DESI index). Do roku 2030 se ČR zavázala dosáhnout hodnoty osmdesáti procent (zdroj digitalnicesko.gov.cz – TZ). Digitalizace představuje pro Českou republiku zásadní příležitost, díky které se může posunout mezi nejrozvinutější státy světa. 

Na nutnost širší podpory digitálního vzdělávání upozorní již za sedm dní druhý ročník Týdne pro Digitální Česko, jedna z největších vzdělávacích akcí svého druhu, kterou pořádá Kabinet místopředsedy vlády pro digitalizaci při Úřadu vlády ČR. Akce proběhne napříč kraji a nabídne více než 120 workshopů, přednášek, kurzů a webinářů, jak fyzicky, tak v digitálním prostoru. Jejím cílem je posílení digitálních dovedností a zlepšování povědomí o výhodách, ale zároveň i o potenciálních rizicích, které digitální technologie přináší.

Přírodovědecká fakulta UJEP je jedním z partnerů akce a nabídne hned tři workshopy:

Úvod do světa videoherního designu

V tomto workshopu si vyzkoušíte navrhnout design videohry z gameplay a narativního hlediska. Zjistíte, co stojí za prací videoherních designerů a oceníte náročnost této disciplíny. Celý workshop probíhá za pomocí tužky a papíru.

Kde: CPTO
Kdy: 21. listopadu 2023, 16:00 – 18:00

Úvod do automatizačního testování a světa vývoje softwaru 

Workshop nabídne seznámení se s tím, jak probíhá vývoj softwaru v průmyslové praxi. Vyzkoušíte si prakticky napsat automatizační testy v jazyce Python pro kód a získat tak sebevědomí pro další vzdělávání pro vstup do světa vývoje softwaru. Workshop probíhá na našich počítačích.

Kde: CPTO
Kdy: 23. listopadu 2023, 12:00 – 15:00

Úvod do strojového učení

Ve workshopu si vyzkoušíte naučit jednoduché modely umělé inteligence (Bayesovský klasifikátor, Rozhodovací strom, Dopředná neuronová síť) nezbytné pro klasifikační problémy z oblasti zpracování obrazu a medicíny. Workshop probíhá na našich počítačích.

Kde: CPTO
Kdy: 24. listopadu 2023, 16:00 – 18:00

Pozor, kapacita jednotlivých workshopů je omezena na 30 osob a k účasti je nutná registrace – tak neváhejte!

#scienceUJEP