Mikuláš Černík – vědec a aktivní člen sociálních hnutí, který se (mimo jiné) zabývá spravedlivou transformací průmyslových regionů a klimatickou spravedlností

Magistr Mikuláš Černík je prvním hostem našeho podcastu (jenž vznikal o prázdninách), který nemá formální vazbu na naší fakultu – je totiž doktorandem na Katedře environmentálních studií na Masarykově univerzitě v Brně. Přesto mu není cizí dění v Ústeckém kraji – v minulosti se například zapojil do aktivit skrze platformu Re-set, zabývající se sociálně-ekologickou transformací. Povídali jsme si s ním o pojmu aktivismus a proč toto slovo raději nepoužívat, v čem vidí (ne)spravedlnost a co vnímá jako důležité ve vztahu ke změně klimatu.

Náš podcast si můžete pustit třeba na cestách do práce nebo do školy místo poslechu rádia či hudby na platformách Spotify a SoundCloud. Kdo by si chtěl dopřát podcast i s obrazem, může později navštívit náš YouTube kanál.

Mikuláš Černík působí jako odborný pracovník na Katedře environmentálních studií a veřejnosti je znám jako člen sociálního hnutí Limity jsme my, s nímž se podílel na protestech proti prolomení limitů těžby uhlí. Kromě toho přispíval do časopisu A2larm.