Přírodovědecká fakulta UJEP v oblasti umělé inteligence vzdělává studenty, akademiky i učitele

Problematiku využití umělé inteligence ve výzkumu u nás nedávno diskutovali světoví odborníci. Vzděláváme v oblasti AI nejen své studenty, ale také akademické pracovníky a učitele středních a základních škol. V plánu máme pořádat další workshopy, které naučí využívat benefity či odhalovat úskalí při práci AI.

Zájemců o problematiku využití umělé inteligence neustále přibývá, a to jak v řadách studentů UJEP, kteří mohou v AI získat cenného pomocníka při studiu, tak mezi akademickými pracovníky i samotnými učiteli středních a základních škol. „Práce s umělou inteligencí však není tak jednoduchá, jak by se na první pohled mohlo zdát. Kromě nesporných benefitů přináší také některá úskalí, je proto nezbytné její výstupy vždy kriticky zhodnotit a kontrolovat,“ upozorňuje Mgr. Michaela Liegertová, Ph.D., proděkanka pro rozvoj a kvalitu Přírodovědecké fakulty UJEP.

První reakce na AI se ve společnosti mnohdy nesly v duchu určitých obav. Během workshopů se však akademikům daří vysvětlit, jaké nástroje a možnosti umělá inteligence přináší. Pro učitele může být učební pomůckou podporující například porozumění komplexním učebním tématům. „Učitelé mohou vytvářet interaktivní nástroje, čímž lépe aktivizují, mnohdy i motivují své žáky,“ doplňuje Michaela Liegertová a dodává, že další workshop pro učitele plánuje fakulta ještě v tomto roce.

Naše fakulta edukuje v oblasti AI ale také odbornou veřejnost. Velmi zásadní událostí byl nedávný seminář zahraničních odborníků z Floridy a Velké Británie. Fakulta hostila světové kapacity v oboru, jakými jsou prof. Panos M. Pardalos, prof. Jose C. Principe z University of Florida i dr. Roman Belavkin z Middlesex University London. Ti se podělili o svůj výzkum v oblasti využití umělé inteligence ve vědě a jejím dalším potenciálu.

#scienceUJEP