Začíná 26. ročník Cen Wernera von Siemense

Přihlašování na 26. ročník Ceny Wernera von Siemense pro studenty technických a přírodovědeckých oborů a mladé vědce již běží. Kandidáti se mohou přihlašovat prostřednictvím internetových stránek www.cenasiemens.cz až do 30. listopadu 2023.

„Od vítězů předchozích ročníků Ceny Wernera von Siemense často slyším, že jim ocenění pomohlo v další vědecké a akademické kariéře nebo získávání grantů. Těším se, že i v tomto ročníku uvidíme špičkové práce a nominace jedinečných osobností,“ uvedl k zahájení letošního ročníku soutěže Eduard Palíšek, generální ředitel skupiny Siemens v České republice.

Další ročník soutěže v osmi kategoriích rozdělí jeden milion korun, v kategorii nejlepší diplomová a disertační práce spolu se studenty ocenění i finanční odměnu získají i vedoucí prací/školitelé. Finanční odměny, které společnost Siemens v minulých 25 letech rozdělila mezi 450 vítězných studentů, vědců a pedagogů, dosáhly částky 15,3 milionů korun.

Vyhlašované kategorie:

  1. Nejvýznamnější výsledek základního výzkumu
  2. Nejlepší pedagogický pracovník
  3. Nejlepší diplomová práce (první tři místa + vedoucí práce)
  4. Nejlepší disertační práce (první tři místa + školitel)
  5. Ocenění za překonání překážek při studiu (kandidát/ka je nominován/a akademickými pracovníky z řad studentek/studentů dané univerzity bakalářského, magisterského a doktorského studia)
  6. Zvláštní ocenění za vynikající kvalitu ženské vědecké práce
  7. Nejlepší absolventská práce (diplomová/disertační) zabývající se tématy konceptu Průmysl 4.0
  8. Nejlepší absolventská práce (diplomová/disertační) zabývající se chytrou infrastrukturou a energetikou

Předsedové porot:

  • RNDr. Eva Zažímalová, CSc. (předsedkyně, Akademie věd České republiky) – Nejvýznamnější výsledek základního výzkumu (jednotlivec nebo výzkumný tým)
  • MUDr. Martin Bareš, Ph.D. (rektor, Masarykova univerzita v Brně) – Ocenění za překonání překážek při studiu (kandidát/ka je nominován/a akademickými pracovníky z řad studentek/studentů dané univerzity bakalářského, magisterského a doktorského studia)
  • Ing. Ladislav Janíček Ph.D., MBA, LL.M. (rektor, Vysoké učení technické v Brně) – Nejlepší diplomová práce (první tři místa + vedoucí práce)
  • RNDr. Vojtěch Petráček, CSc. (rektor, České vysoké učení technické v Praze) – Nejlepší disertační práce (první tři místa + školitel)
  • MUDr. Milena Králíčková, Ph.D. (předsedkyně, Česká konference rektorů) – Nejlepší pedagogický pracovník
  • Eduard Palíšek, Ph.D., MBA (generální ředitel, Siemens ČR) – Zvláštní ocenění za vynikající kvalitu ženské vědecké práce
  • Ing. Vladimír Mařík, DrSc., dr. h. c. (vědecký ředitel, Český institut informatiky, robotiky a kybernetiky ČVUT) – Nejlepší absolventská práce (diplomová/disertační) zabývající se tématy konceptu Průmysl 4.0
  • Ing. Stanislav Mišák, Ph.D. (ředitel, Centrum energetických a environmentálních technologií, VŠB-TUO) – Nejlepší absolventská práce (diplomová/disertační) zabývající se chytrou infrastrukturou a energetikou

V posledním ročníku soutěže nejvíce ocenění získali České vysoké učení technické v Praze a Univerzita Karlova (po 4 oceněních), dále VŠB – Technická univerzita Ostrava a Vysoké učení technické v Brně (po 3 oceněních), Akademie věd ČR a Univerzita Palackého v Olomouci (po 2 oceněních) a Masarykova univerzita (1 ocenění).

Do nominací se i letos může zapojit i široká veřejnost – kandidátky a kandidáty a jejich práce je možné nominovat prostřednictvím webových stránek www.cenasiemens.cz. V případě, že navržený kandidát nebo kandidátka zvítězí, získá nominující prémii ve výši 10 000 Kč.

 O soutěži:

Cenu Wernera von Siemense pořádá český Siemens spolu s významnými představiteli vysokých škol a Akademie věd ČR, kteří jsou i garanty jednotlivých kategorií a podílejí se na vyhodnocení prací. Záštitu nad udílením cen převzali předseda vlády Petr Fiala a ministryně pro vědu, výzkum a inovace, Helena Langšádlová, již tradičně i Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy a Ministerstvo průmyslu a obchodu. Svým rozsahem, výší finančních odměn a historií je Cena Wernera von Siemense jednou z nejvýznamnějších nezávislých iniciativ tohoto druhu v České republice. V předchozích čtyřiadvaceti ročnících soutěže bylo oceněno 450 studentů, pedagogů a vědců, na odměnách bylo vyplaceno přes 15,3 milionů Kč.