Na ERASMUS kousek za hranice – neprávem opomíjená pohostinnost sousední země

Vždy bylo mým cílem procestovat německy mluvící země, a hlavně pochopit způsob myšlení lidí, kteří tam žijí. V rámci studia jsem ale o ERASMU neuvažovala, neboť jsem věděla, že by mě čekalo jeho prodloužení.

Když jsem však po třech letech měla hotové všechny předměty a státní zkoušky, přišla mi škoda nevyužít „volný“ půlrok na psaní bakalářské práce v jiné zemi. Vzhledem k tomu, že jedním z mých studovaných oborů je německý jazyk, cílila jsem na německé univerzity.

Zrovna Technická univerzita v Drážďanech padla do oka mého jako nejlepší řešení, neboť spojuje krátkou vzdálenost a možnost relativně rychlého návratu domů v případě potřeby se studiem chemie v německém jazyce. Právě nedaleká vzdálenost od Ústí nad Labem nečiní Drážďany tak atraktivními pro půlroční „výlet“. Nicméně opak je pravdou.

Nejen, že si tam najdou své i lidé studující pouze v angličtině, ale dokonce jste nuceni se tomuto jazyku podřídit v rámci ubytování, neboť město Drážďany schraňuje všechny mezinárodní studenty do pouze dvou z asi 28 kolejí. Zpočátku mi to vadilo, protože jsem neměla moc možností, jak se dostat k čisté němčině, nicméně poznávat myšlení ostatních kultur stojí opravdu zato.

Zažijete i to, co byste v Čechách pravděpodobně nezažili. Od „big“ párty ve společenské místnosti až po polévku z pytlíku s krájenou okurkou. Místní vysoké školy a správa kolejí navíc nabízejí exkurze a bohatý doplňkový program pro studenty, takže je možné se dostat z izolované erasmácké bubliny a seznámit se tak s „místními“. Samotné město vám pak při registraci pobytu poskytne balíček slevových kuponů na mnoho kulturních akcí.

Co se vzdělání týče, chemie nabízí nespočet laboratorních praktik, fyzika pak týden speciálních přednášek s mezinárodními hosty. Na své si přijdou i geografové, kteří mají v nedalekém Tharandtu zázemí pro různá terénní cvičení včetně zkoumání geologie a půdy. Nechybí ani obří botanický park.

Máte-li teda plonkový (půl)rok po uzavření předmětů a nevíte, co s ním, máte jedinečnou příležitost poznat jiný způsob života, který rozhodně nebude nudný. Pokud hodně váháte, zvažte pro a proti vaší vysněné lokality, pokud váháte méně, nerozmýšlejte se dále a jeďte. Stojí to za to.

Zuzana Fridrichová, Technische Universität Dresden (Spolková republika Německo); ZS 2022/2023; bakalářské studium – Chemie a Německý jazyk a literatura