Venkovské školy KGEO projednávala Poslanecká sněmovna Parlamentu ČR

Úlohu venkovských škol a jejich budoucnost řešil kulatý stůl Poslanecké sněmovny.  Na jednání zasedli zástupci grantového projektu GA ČR „Žádané školy: Podmínky volby základní školy ve venkovském prostoru“ spolu s náměstkyní člena vlády, MŠMT, Martinou Běťákovou, s ústředním školním inspektorem ČŠI Tomášem Zatloukalem, nebo zástupcem PAQ Research Karlem Gargulákem.

Kulatý stůl proběhl 13. dubna 2023 z iniciativy pana poslance Martina Hájka, který sám řadu let působil jako ředitel venkovské školy na jižní Moravě a jeho ideou je dát více prostoru hlasu venkovských škol. Zástupci UJEP Silvie R. Kučerová (PřF) a Zdeněk Svoboda (PF) zde reprezentovali také výzkumné centrum GEOEDU při katedře geografie a přednesli obecnější náhledy společnosti na venkovské školy.

Ty se pohybují na pomyslné ose od extrému, který je považuje za nedokonalé, nekvalitní a nehospodárné v porovnání se školami ve městech, až po druhý extrém nekritické adorace malých „rodinných“ škol. V průběhu jednání se představili také dva ředitelé venkovských škol, které vyhodnotil tým S. R. Kučerové v řešeném projektu jako rodiči žádané. Jednalo se o ZŠ a MŠ Křešice na Litoměřicku a ZŠ a MŠ Bílá Třemešná u Dvora Králové nad Labem.

Jednání se uskutečnilo na základě lednové konzultace Silvie R. Kučerové (PřF) a Jana Šmída (FF) s poslancem Parlamentu ČR Martinem Hájkem o výsledcích grantového projektu GA ČR.

Celý záznam je ke shlédnutí na YouTube.