Fotogalerie: Anna Nekaris se podělila o výsledky výzkumu s posluchači Přírodovědecké fakulty

Přednáška Anny Nekaris z Oxford Brookes University na téma A decade of the Little Fireface Project: the life history of the Javan slow loris and the community helping to protect them byla jedním slovem skvělá.

Primatoložka posluchače zaujala poutavým výkladem, který odhalil komplexnost jejího výzkumu, detailní práci nejen na úrovni výzkumu outloňů, ale také na úrovni jejich ochrany, spolupráce s farmáři, místními obyvateli, i na úrovni popularizace vskutku nepopulárního tématu, jakým je vymírání outloňů, které má na svědomí člověk. To vše jemně, odlehčenou formou, přitom však s veškerou odborností, která k problematice patří.

Anna Nekaris přijala pozvání na půdu Přírodovědecké fakulty UJEP při příležitosti návštěvy ústecké zoo, která byla iniciátorem pro realizaci této přednášky. Zoo spolupracuje s Annou Nekaris na ochraně outloňů v Indonésii, získané zkušenosti teď zúročí při plánovaném vzniku chovného centra, které má být v jeho komplexnosti vůbec prvním v Evropských zoologických zahradách. „Zoologická zahrada Ústí nad Labem plánuje vybudovat nadčasovou expozici pro outloně s názvem “Ústecká outloní Noemova archa”. Vznikne tak přímé propojení se záchranným projektem The Kukang Rescue Program,“ dodává zooložka ústecké zoo a odborná asistentka KBI Přírodovědecké fakulty UJEP Markéta Gloneková.

Videozáznam z přednášky zveřejníme v následujícím týdnu. Sledujte aktuality.

#scienceUJEP