Nejlepší dva měsíce života

Když jsem poprvé slyšela o Erasmu, nikdy v životě by mě nenapadlo, že se ho sama zúčastním. Myslela jsem, že nejsem ten dobrodružný typ, který zvládne žít v cizině, daleko od své rodiny. Ale vyjet, poznat novou zemi, nové lidi a  ještě na to dostat peníze? Stačil jeden den k potlačení všech obav a šla jsem do kanceláře podat přihlášku.

Rozhodla jsem se účastnit praktické stáže, což se mezi mými vrstevníky vymykalo. Většina lidí volila studijní pobyty. Já se však necítila na to být půl roku od své rodiny, a tak jsem zvolila stáž (čehož jsem na konci hoooodně litovala, ale o tom později). Viděla jsem v ní navíc šanci, jak mohu vylepšit nejen svůj životopis, ale snad i zvýšení šance na uchycení v oboru.  Zde musím ještě jednou poděkovat paní doktorce Liegertové, která mi pomohla najít pracovní místo v laboratoři lidské genetiky na Univerzitě v Jaénu, na jihu Španělska.

Mé dva měsíce začaly krušně. Bez znalosti španělského jazyka jsem zjistila, že Španělé z většiny neovládali ten anglický. Z letiště v Malaze jsem musela vzít autobus, přičemž jsem zjistila, jak drahá doprava ve Španělsku je (za jednosměrnou tříhodinovou cestu jsem platila 26 €). V Jaénu mě vyzvedla má „landlordka“ – Španělka, u které jsem měla celé dva měsíce bydlet. I přes rozpaky kvůli problémům v komunikaci, kdy jsme obě využívaly hojně google translator, pro mě byla matkou a kamarádkou. I když jsem se toho zprvu dost obávala, ona pro mě byla jedinou možností – kvůli krátké době pobytu mi nikdo nechtěl pronajmout žádný pokoj ani byt.

Přes to všechno ale začala nejlepší jízda v mém životě. Napřímo jsem poznala a bez problémů se aklimatizovala do španělského způsobu života (no dobře, problém s akceptováním nedochvilností jsem měla celou dobu). Ochutnala jsem typická španělská jídla, která vždy doprovázelo typické pití – Tinto de Verano. Nejlepší drink, který jsem kdy měla, červené víno zmixované s citrónovou limonádou. A ke každé objednávce drinku malé Tapas zdarma!

V práci jsem měla nejlepšího vedoucího, který mě vždy podržel a s čímkoliv mi pomohl. Když jsem nepracovala, tak jsem čas trávila se svými kamarády. Jakožto jediná Češka jsem si musela všechny najít tam, což nebylo vůbec náročné. Pocházeli ze všech koutů světa – z Kanady, Mexika, Bolívie, Itálie, Německa, Polska, Maďarska, Kazachstánu, Jižní Koreje, Tchaj-Wanu… I přes odlišnosti jsme byli stejní, rozuměli jsme si, a užívali si společného času.

Víkendy jsem pak procestovala. Využila jsem dvou agentur – Best Life Experience a EMYCET, díky kterým jsem mohla navštívit nejen španělská města jako Córdoba, Sevilla, Valencia, ale i Gibraltar a Lisabon v Portugalsku.

Kdybych měla svůj výjezd shrnout, tak to ani nejde. Dva měsíce jsem žila na maximum, přičemž s blížícím se koncem jsem si nadávala, jak moc krátká doba to je. I to však stačilo k získání nezapomenutelných zážitků, poznání nových lidí, a hlavně k osobnímu rozvoji. Určitě to nebylo naposled, tuto šanci znova využiju. A to stejné doporučuju i vám!

(Tereza Kolbeková – UNIVERSIDAD DE JAÉN (Španělské království); ZS 2022/2023; bakalářské studium – Biologie)