Přírodovědecká fakulta otevírá Centrum pro výzkum nanomateriálů

Centrum nanomateriálů a biotechnologií (CENAB) se zabývá například vývojem technologií využitelných v onkologii nebo v medicínské diagnostice.

CENAB sídlí v areálu univerzitního kampusu, v nové budově Centra přírodovědných a technických oborů (CPTO) dokončené v roce 2020. Je vybavené moderními a v řadě ohledů unikátními laboratořemi, které uspějí i v mezinárodním srovnání.

„Od založení nového výzkumného centra si slibujeme především vytvoření optimálních podmínek pro výzkum a vývoj v problematice nanovlákenných materiálů, nanomateriálů pro biomedicínské a environmentální aplikace a také v oblasti vývoje nových miniaturních zařízení určených zejména pro lékařskou diagnostiku,“ říká děkan Přírodovědecké fakulty UJEP doc. RNDr. Michal Varady, Ph.D.

Pracovníci centra jsou zapojeni do několika projektů základního i aplikovaného výzkumu a úzce spolupracují s řadou institucí a firem v Česku i zahraničí. „Společně s průmyslovými partnery vyvíjíme speciální materiály na bázi chemicky modifikovaných nanovláken a chemicky upravených polymerních nanovrstev, které by mohly být využity ve filtračních mediích s antimikrobiálním účinkem nebo jako membrány pro selektivní záchyt plynů,“ popisuje prof. RNDr. Pavla Čapková, DrSc., zástupkyně vedoucího centra.

Zdroj: Ústecké novinky, dle tiskové zprávy UJEP
Odkaz na celý článek