Fakulta představila během tiskové konference nové centrum CENAB

Během tiskové konference, která se uskutečnila 22. února 2022, bylo představeno novinářům a veřejnosti nové výzkumné centrum. Centrum nanomateriálů a biotechnologií (CENAB) se zabývá například vývojem technologií využitelných v onkologii nebo v medicínské diagnostice.

CENAB sídlí v areálu univerzitního kampusu, v nové budově Centra přírodovědných a technických oborů (CPTO) dokončené v roce 2020. Je vybavené moderními a v řadě ohledů unikátními laboratořemi, které uspějí i v mezinárodním srovnání. „Od založení nového výzkumného centra si slibujeme především vytvoření optimálních podmínek pro výzkum a vývoj v problematice nanovlákenných materiálů, nanomateriálů pro biomedicínské a environmentální aplikace a také v oblasti vývoje nových miniaturních zařízení určených zejména pro lékařskou diagnostiku,“ uvedl děkan Přírodovědecké fakulty UJEP doc. RNDr. Michal Varady, Ph.D.

Výzkumníci z CENAB studují, mimo jiné, využití speciálních polymerů pro cílenou dopravu léčiv do nádorových buněk, např. glioblastomu, velmi agresivního mozkového nádoru. Zabývají se také vývojem specializovaných mikrozařízení, tzv. mikrofluidních čipů pro biologické aplikace. „Tato zařízení mohou na základě analýzy složení krve zrychlit a zpřesnit diagnostiku nádorových onemocnění. Vedle toho vyvíjíme aplikace, které mohou zjišťovat přenos léčiv přes tkáňové bariéry do nádoru nebo simulovat vlastní nádor. To by mohlo v budoucnu omezit testování na zvířatech a zrychlit analýzu nových léčiv,“ vysvětlil vedoucí centra Mgr. Jan Malý, Ph.D.

Odkaz na celou tiskovou zprávu