S Erasmem na východ

O této možnosti vycestování jsem se dozvěděla v prvním ročníku mého bakalářského studia na přednáškách pana doc. Rašky, který nám o Erasmu vyprávěl a nabízel výjezd do zahraničí. S další studentkou Aničkou, se kterou jsem se sotva seznámila, jsme o výjezdu začaly uvažovat. S paní Ing. Bobkovou jsme se poradily, vyplnily důležité formuláře a za pár měsíců jsme už seděly v autobuse na cestě do Temešváru, kde jsme strávily zimní semestr.

Temešvár je město v západní části Rumunska. Nikdy předtím jsem v Rumunsku nebyla, jen jsem od lidí slyšela pozitivní ale i negativní názory, a tak to byla pro nás taková výzva. Zajímalo mě, jaké to tam opravdu je, jací jsou tam lidé a jejich kultura, vzdělávání. A samozřejmě jsem chtěla poznat další studenty z celé Evropy a zlepšit svou komunikaci v angličtině.

Bydlely jsme na koleji ve studentském komplexu, ve kterém bylo několik obchodů, restaurací a fastfoodů. Každá jsme měla pokoj pro sebe, což byla velká výhoda a ostatní studenti nám to záviděli. Na druhou stranu kvalita kolejí už byla horší. Univerzita byla necelý kilometr od kolejí, ale tu jsme kvůli pandemii coronaviru nenavštěvovaly. Výuku jsme měly tedy online a spousta vyučujících se nám snažila studium co nejvíce ulehčit. Dokonce jsme se přihlásily na výuku rumunštiny pro začátečníky speciálně pro Erasmus studenty.

Postupně jsme se seznamovaly s ostatními studenty, zjišťovaly, že angličtina pro nás není bariérou a vyrážely po celém Rumunsku na výlety. Studenti využívají v Rumunsku vlakovou dopravu zadarmo, a proto jsme cestovaly kdykoliv to šlo. Některá města jsou podobná jako u nás, ale někde jsme si připadaly jako bychom se vrátily o několik desítek let zpět, a ještě více na vesnicích. Staré domy, vozy tažené dobytkem, farmářské trhy, kroje. Typická je u domu rumunská vlajka. Rumuni jsou jiní, než se říká – jsou velice milí, ochotní a přátelští, až nás to velice překvapilo. Setkaly jsme se několikrát s českými studenty, kteří byli na Erasmu v Bukurešti, a společně jsme navštívili českou ambasádu, kde nás mile přivítali na výstavě obrazů a obdarovali nás českým pivem.

Za jeden semestr jsme navštívily opravdu hodně míst a poznaly spoustu nových lidí. Rumunsko má krásnou přírodu a hory, a proto byl náš cíl ke konci pobytu jasný – lyžování, a i to jsme stihly. Ochutnaly jsme typické rumunské pokrmy, okoštovaly jsme jejich tradiční palincu, vykoupaly se v lednu v moři, navštívily Draculův hrad, několikrát jsme se ocitly na místních diskotékách. Užívaly jsme si otevřené obchody, zahrádky restaurací a později i vnitřní prostory restaurací, kaváren a barů, a to všechno za finance, které jsme obdržely od programu Erasmus+. V Rumunsku je trochu levněji než u nás, takže nám tento příspěvek pokryl zcela všechny potřebné výdaje.

Určitě se do Rumunska vrátím a přemýšlím o dalším výjezdu. Byla to pro mě opravdu velká zkušenost a jsem ráda, že jsem měla možnost si to vyzkoušet. Pokud váháš a přemýšlíš o výjezdu, tak určitě neváhej a jeď kamkoliv dokud je to možné! Tyto zážitky jsou nezapomenutelné.

(Barbora Fišerová – Universitatea De Vest Din Timisoara (Rumunsko) ZS 2020/2021; bakalářské studium – Geografie/Tělesná výchova)