S Erasmem k moři

Ve chvíli, kdy jsem se rozhodla, že chci na Erasmus opravdu vyjet, pro mě bylo nejtěžší vybrat tu správnou destinaci. Po dlouhém zvažování jsem se rozhodla pro slovinské město Koper, které mi vyhovovalo zejména lokalizací u mořského pobřeží a zároveň blízkostí italských i chorvatských hranic. Poté už jsem jen s pomocí fakultní koordinátorky vyplnila všechny potřebné podklady, což nakonec nebylo vůbec tak složité, jak se na první pohled zdálo.

Při odjezdu jsem měla hlavně obavy z toho co přijde a jestli to zvládnu, ale převažovala touha poznávat a překonávat všechny případné překážky. Univerzita připravila na uvítanou pro zahraniční studenty Orientation days, a tak pro nás bylo snazší se s novým prostředím seznámit a následně vyřídit všechny související formality. Také to byla příležitost poznat ostatní studenty, s některými z nich jsem poté udržovala kontakt po celý pobyt.

V rámci výuky jsem si zapsala předměty z biologie i geografie a navíc slovinštinu, ve které je většina předmětů vyučována. Učitelé nám ale vycházeli vstříc, věnovali se nám individuálně v angličtině a snažili se nás zapojit i do skupin ostatních studentů. V průběhu mého studia bohužel propukla pandemie koronaviru, a proto jsem měla prezenční výuku pouze měsíc. Zbytek semestru probíhala online výuka a stejným způsobem jsem skládala i závěrečné zkoušky.

Během pobytu jsme se musely, já i má spolužačka, vrátit zpět do Čech, protože se situace měnila ze dne na den a bylo ohlášeno i uzavření hranic. Ty se ale naštěstí po nějaké době opět otevřely a my měly šanci odjet zpět do Slovinska. Po návratu jsem se snažila zrealizovat alespoň některé plány, které jsem byla nucena odložit. S ostatními erasmáky jsme podnikli road trip nejprve po Slovinsku, při kterém jsme navštívili mimo jiné hlavní město Lublaň, jezera Bled a Bohinj, vodopád Savica, národní park Triglav a okolí řeky Soči. Při druhém výletu jsme procestovali Chorvatsko od Rijeky přes Krk, Zadar až do Splitu a zastavili jsme se i v národním parku Krka. Posledním výletem, kterého jsem se ale bohužel kvůli viróze již nemohla zúčastnit, bylo poznávání Itálie. I v samotném okolí Koperu jsou zajímavá místa, která stojí za zhlédnutí. Patří mezi ně města Izola, Piran nebo Portorož, která jsou propojena cyklostezkou. V celé oblasti se rozkládá velké množství vinic, ze kterých pochází skvělé víno.

Pokud jsem zrovna neskládala zkoušky, neučila se na ně nebo nepsala seminární práce, trávila jsem v Koperu většinu dní na pláži. Téměř každý večer jsem pozorovala západ slunce, který byl v létě přímo nad mořem. V noci jsme se na pláži často scházeli s přáteli. Pokud to hygienická opatření dovolovala, chodili jsme spolu i do místního klubu. Koper jsem si stejně jako celé Slovinsko zamilovala a rozhodně se tam plánuji vrátit.

Díky tomuto výjezdu jsem měla možnost poznat novou zemi, její kulturu i obyvatele způsobem, jakým se to při běžné dovolené nikdy nepodaří. Ale hlavně jsem lépe poznala sama sebe, osamostatnila jsem se a získala větší sebedůvěru. Obrovským pozitivem je kontakt s dalšími zahraničními studenty z celého světa. S některými z nich jsem si vybudovala skvělé přátelství a v budoucnu se plánujeme vzájemně navštěvovat. Kdyby se mě někdo zeptal, jestli má vyjet na Erasmus, určitě bych s odpovědí neváhala ani vteřinu a zněla by „ANO!“.

(Kristýna Vrabcová – Univerza na Primorskem (Slovinsko); LS 2019/2020; bakalářské studium – Biologie a geografie)