Úspěch atlasů v celostátní soutěži Mapa roku

Máme radost, že Český historický atlas. Kapitoly z dějin 20. století, na němž se autorsky podíleli naši akademici z katedry geografie v rámci spolupráce s Historickým ústavem AV ČR a ČVUT v Praze, i nadále sbírá vavříny. Po ocenění v podobě Ceny Akademie věd České republiky za mimořádný výsledek výzkumu, experimentálního vývoje a inovací atlas získal Cenu Nakladatelství Academia v kategorii původní vědecká nebo populárně-naučná práce. Když se během léta objevil i v nominaci soutěže MAPA ROKU, kterou již 22. rokem pořádá Česká kartografická společnost, byli jsme plni napětí!

A čekání se vyplatilo, protože Český historický atlas v konkurenci dalších atlasových děl z celého Česka obstál a získal 1. místo v soutěži! Protože se předání z všeobecně známých důvodů nemohlo uskutečnit v Olomouci, zaslali autoři vyjádření ve formě videa, které bylo připraveno na naší fakultě:

A aby toho nebylo málo, cenu MAPA ROKU v kategorii Kartografická díla pro školy získal Žákovský atlas pro 2. stupeň ZŠ, na němž se autorsky a expertně podíleli rovněž naši zaměstnanci z katedry geografie. Atlas vydalo nakladatelství Kartografie Praha a v této nelehké době pro výzkum ve školách probíhá projekt aplikovaného výzkumu právě na tomto atlase.

Jsme pyšní na to, že naši akademici vytvářejí věci, které lidé nejen používají, ale také je oceňují odborníci.

Blahopřejeme k úspěchu!