Naše fakulta již měsíc zapojena do foldathonu (report)

Po vzoru fakulty životního prostředí se začátkem května i naše fakulta zapojila do Folding@home počítačových simulací, zaměřených na podporu vývoje léčiv pro onemocnění COVID-19, způsobené novým typem koronaviru  SARS-CoV-2. Jedná se o počítačové modelování virových proteinů a jejich interakcí s potenciálními léčivy – blíže viz (1) či (2).

Během prvního měsíce výpočtů jak na procesorech, tak na grafických kartách náš tým zpracoval přes 25 000 tzv. work units, které jsou ohodnoceny cca 340 miliony bodů, čímž se probojoval na 837. pozici z celkového počtu 253  850 foldujících týmů. Aktuální stav lze sledovat v rámci statistik Folding@home.

V rámci českých akademických týmů jsme aktuálně na 6. místě ze 39 a v žebříčku akademických institucí se UJEP v Ústí nad Labem díky týmům PřF a FŽP zatím vyšplhala na bramborový flek z celkového počtu 16 zúčastněných institucí.

Děkujeme členům týmu za dosavadní reprezentaci naší fakulty v tomto segmentu boje proti COVID-19 a zveme k účasti případné další zájemce o tuto anticovidovou aktivitu, neboť fakultní foldathon pokračuje i nadále. Zapojit se může kdokoli, kdo je ochoten věnovat po nějakou dobu část výpočetního výkonu svého počítače na tyto biomedicínské počítačové studie. Bližší informace se můžete dozvědět v dokumentu s výzvou.

Konec hlášení. Foldování zdar!