PřF a FŽP UJEP se účastní tří dní plných vědy

Na pátém ročníku Veletrhu vědy, který se uskuteční od 6. do 8. června 2019 v PVA EXPO Praha se představí více než 100 vystavovatelů. Akci doplní dvacítka přednášek, panelových diskusí a science show. Významní čeští odborníci se letos sejdou nad tématy, jako jsou světelné znečištění, nanotechnologie, etické důsledky umělé inteligence nebo jedy v potravinách. Letos se akce zúčastní i Přírodovědecká fakulta a Fakulta životního prostředí UJEP v Ústí nad Labem. Přijeďte do Prahy navštívit VELETRH VĚDY 2019.

Veletrh vědy letos nabídne během tří dnů více než 100 stánků. Zájemci si vyzkoušejí experimenty v různých vědeckých oborech, zapojí se do workshopů a vědeckých dílen a nahlédnou také pod ruce vědců! Návštěvníci si tak zažijí, jaké je to být v kůži a čase profesora Otty Wichterleho a budou mít možnost vyrobit si silonky, jak se to před více jak 50 lety podařilo právě jemu. Zjistí, jak funguje chytrá domácnost, jak se upravuje pitná voda a jaké jsou možnosti využití leteckého a satelitního snímkování. Dozví se více o vězeňském slangu a jak se dříve psaly ilegální dopisy z vězení.

Středoškolské týmy z celého světa zavítají na Veletrh vědy na světové finále Horizon Grand Prix, unikátní šestihodinový závod, jehož cílem je ujet co nejvíce okruhů na závodní dráze s vlastním modelem autíčka na vodíkový pohon.

Budějovičtí biologové z Biologického centra AV ČR dorazí na veletrh ve svém stylovém stříbrném karavanu, který využívají jako interaktivní vědecký showroom pro prezentaci vědy a výzkumu. A nepřijedou sami – jejich letošní expozice se zaměří na výzkum parazitů.

Doprovodný program

Stánky vystavovatelů doplní přednášky, vědecká představení a panelové diskuse, které se v dopoledních hodinách tematicky zaměří zejména na školy a rodiny s dětmi. Úžasné divadlo fyziky (ÚdiF) tentokrát dorazí rovnou s několika představeními, mj. i s Příběhem žárovky.

Světelné znečištění, jídlo jako (ne)přítel a etika v robotice

Panelové diskuse s Václavem Moravcem a odborníky české vědy se zaměří na témata současné společnosti a špičkového výzkumu. V pátek čeká návštěvníky panelová diskuse Jídlo jako (ne)přítel zaměřující se mj. na jedy v potravinách, sobotní panel Robot a jeho (s)vědomí se ponoří do problematiky etických a sociálních důsledků umělé inteligence a robotizace.

Rychle a zběsile s Martinem Šonkou

Jedinečný zážitek slibuje přednáška Martina Šonky, mistra světa elitní letecké série Red Bull Air Race, mistra Evropy a vicemistra světa v letecké akrobacii kategorie unlimited – freestyle, člena reprezentace České republiky v letecké akrobacii kategorie unlimited. Na jeho přednášce se návštěvníci dozvědí, co obnáší práce pilota v extrémních podmínkách.

Vstup zdarma

Veletrh vědy pořádá Akademie věd ČR. Za pět let jeho existence z něj vytvořila jednu z největších populárně-naučných akcí u nás. O její úspěšnosti svědčí i to, že se stala nejrychleji rostoucím veletrhem v ČR a je nejsledovanější mezi příznivci nových technologií, inovací a mladou generací obecně. V loňském roce zavítalo na Veletrh vědy rekordních téměř 25 tisíc návštěvníků!

Vstup na veškerý program je zdarma. Veletrh vědy lze navštívit vždy od 10 do 18 hod. Na přednášky, vědecká představení a panelové diskuse doporučují organizátoři z kapacitních důvodů provést rezervace, které byly spuštěny spolu se zveřejněním programu na webových stránkách www.veletrhvedy.cz.