Silvie R. Kučerová a Petr Meyer o venkovských školách a výběru školy

Vítáme Vás u dalšího, v pořadí devátého dílu našeho fakultního podcastu Science Talks. Tentokrát jsme měli hosty hned dva, dr. Silvii Ritu Kučerovou a Mgr. Petra Meyera. Hovořili jsme například o tom, jak vypadá dobrá venkovská škola a co je důležité pro rodiče, když vybírají tu správnou školu pro své děti nebo jak vůbec může vypadat práce sociálního geografa, který se ve výzkumu zabývá vzděláváním.

Náš podcast si můžete pustit třeba na cestách do práce nebo do školy místo poslechu rádia či hudby na platformách Spotify a SoundCloud. Kdo by si chtěl dopřát podcast i s obrazem, může později navštívit náš YouTube kanál.

RNDr. Silvie Rita Kučerová, Ph.D. je sociální geografka a demografka, která jako svou misi v profesním životě vnímá boření hranic a klišé, samozřejmě však s maximálním respektem k druhým. Boří hranice mezi obory na průsečíku geografického, pedagogického a ekonomického myšlení díky vědní disciplíně geografie vzdělávání, tedy výzkumu prostorových aspektů vzdělávání a šíření informací. Je členkou celé řady odborných organizací, odbornou asistentkou na katedře geografie PřF UJEP a (spolu)řešitelkou řady projektů.

Geograf a geoinformatik Mgr. Petr Meyer je v současnosti studentem doktorského studia obecných otázek geografie na Univerzitě Karlově, kde se zaměřuje na problematiku spádových obvodů základních škol v Česku. Zároveň je také odborným asistentem katedry geografie naší fakulty, kde vyučuje předměty zabývající se kartografií, GIS či 3D modelováním. Svou odbornou činnost zaměřuje na geografii vzdělávání, konkrétně na základní vzdělávání, spádové obvody, školskou síť či volbu školy. 

#scienceUJEP