Příběhy zvířat z válkou zmítané Ukrajiny vypráví interaktivní výstava WHY?

Svět zvířat a lidí spojuje utrpení války. Jejich životní příběhy přerušila vlna nesmyslného násilí. Proč? Na tuto otázku neumí odpovědět ani interaktivní výstava se stejnojmenným názvem: „Why? Příběhy zvířat z války“. Na osmnácti instalacích vytvořených ukrajinským výtvarníkem a marketingovým expertem Igorem Pavlyukem předkládá příběhy zvířat pohnuté nelítostným děním na území současné Ukrajiny okupované Ruskem. Výstavu od 22. března hostí katedra biologie Přírodovědecké fakulty UJEP.

„Výstava „Why?“ nám umožňuje nahlédnout na svět z nového úhlu. Z úhlu, který není ani trochu pozitivní, ale je třeba si připomínat, co dokáže člověk napáchat. Proto je nám ctí, že můžeme tyto zajímavé instalace představit přímo v prostorách Centra biologických a environmentálních oborů (CBEO) Přírodovědecké fakulty UJEP a následně pak v ústecké zoo,“ vysvětlila zooložka, odborná asistentka katedry biologie a koordinátorka výstavy pro přírodovědeckou fakultu Markéta Gloneková, která akci připravila ve spolupráci se Zoologickou zahradou Ústí nad Labem.

Putovní výstava již vystřídala několik zvučných míst, mezi nimi například Senát Parlamentu České republiky, byla však také v Polsku či na Slovensku. Po skončení výstavy v prostorách PřF UJEP se přesune právě do Zoologické zahrady Ústí nad Labem. Výstavní panely představují grafiky zvířat spolu s jejich osudy pohnutými vpádem války, jejich příběhy přiblíží QR kódy umístěné na rámech obrazů.

“Ubohá stvoření nemohou sama za sebe mluvit, psát ani se účinně bránit. Mohou se na nás jen dívat a čekat na pomoc. Přiblížením příběhů domácích, divokých zvířat, i těch chovaných v zoo, chci ukázat, že válku je třeba zastavit kvůli lidským obětem i obrovským škodám na přírodě a zvířatech,“ vysvětlil vznik interaktivní výstavy v Rovně narozený Igor Pavlyuk, který se osobně zúčastnil první české vernisáže na začátku roku v Senátu. Do Ústí nad Labem však bohužel kvůli stupňujícímu se válečnému konfliktu z Ukrajiny nedorazí.

Organizace výstavy se pro Českou republiku ujal chomutovský senátor a ředitel královedvorského safari parku Přemysl Rabas, který přijede výstavu osobně zahájit také na UJEP. Slavnostní zahájení výstavy se uskuteční 22. března od 15:30 v CBEO v areálu „Za Válcovnou“ (adresa: Za Válcovnou1000/8, Ústí nad Labem-Předlice), a to za účasti senátora za Ústecko Martina Krska i vedení přírodovědecké fakulty. Návštěvníci si mohou instalace prohlédnout do 5. dubna, a to od pondělí do pátku vždy od 10 do 16 hodin.