Co o Marsu prozradila sonda InSight? Odpoví Café Nobel

Nástup kosmického věku nám umožnil spatřit, jak Mars vypadá na povrchu. Stále však před námi zůstává skrytá vnitřní stavba Marsu. Některá z tajemství rudé planety odhalila až sonda InSight, jejíž práci a objevy přiblíží ve čtvrtek 19. ledna návštěvníkům teplické hvězdárny planetární geolog Mgr. Petr Brož, Ph.D., z Geofyzikálního ústavu Akademie věd.

 Z vnějšího pohledu jsme Mars poznali jako svět, jehož tvář byla utvářena řadou procesů spjatých se sopečnou činností, přítomností kapalné vody i ledu, srážkami těles, erozí i tektonickými procesy. Je vnitřní stavba Marsu podobná Zemi nebo se od ní liší? A pokud ano, tak čím? Právě k nalezení odpovědí na tyto otázky byla k Marsu vyslána sonda InSight, která na povrch planety umístila seismometr a také tepelnou sondu. Jaké informace o nitru rudé planety jsme díky těmto citlivým přístrojům získali?

Mgr. Petr Brož, Ph.D., se jako vědecký pracovník Geofyzikálního ústavu AV ČR zabývá výzkumem sopečných procesů na jiných tělesech Sluneční soustavy, nejčastěji právě na Marsu. Zajímají ho sopky vzniklé výstupem roztavených hornin, ale také bláta. Ve své práci se zaměřuje na popis těchto těles za použití obrazové analýzy satelitních fotografií ve viditelném světle, topografických dat a numerického modelování. Kromě odborné činnosti se věnuje i popularizaci geověd.

„Petra Brože jste mohli slyšet na vlnách Českého rozhlasu,“ říká koordinátor cyklu Café Nobel Frederik Velinský. „Na internetu najdete jeho populárně-naučné příspěvky na Twitteru nebo TikToku, a v knihkupectvích můžete narazit na knihu Vesmírníček, kterou na podzim vydal společně s ilustrátorkou Lucií Škodovou.“

Přednáška Petra Brože se uskuteční v prostorách hvězdárny v Teplicích na Písečném vrchu od 18:00 h. Místo si můžete rezervovat na adrese: hap@hapteplice.cz. Další informace o Café Nobel naleznete na cafenobel.ujep.cz.

Partnery Café Nobel jsou nakladatelství Academia a populárně vědecký magazín Českého rozhlasu Sever Planetárium.

#scienceUJEP