Expedicí do světa map prováděl v rádiu i náš geograf Jan D. Bláha

Zajímavý pořad o kartografii vysílal Český rozhlas Dvojka. Hostem byl doc. PhDr. RNDr. Jan D. Bláha, Ph.D. z katedry geografie Přírodovědecké fakulty UJEP. Pořad poslechněte na Českém rozhlase.

Potřebu zakreslit krajinu kolem sebe, tak aby v ní nezabloudil, má člověk velmi dlouho. Nejstarší dochovaná mapka vznikla už 25 000 let před naším letopočtem. Je vyrytá na mamutím klu a zachycuje kopce, řeku a údolí. A byla nalezena v Pavlově na jižní Moravě. Mapy za pomoci poměrně solidních technik uměli vytvářet už staří Babyloňané. Jak se dnes mapy tvoří a jaký je rozdíl mezi leteckými, říčními a námořními mapami? Jak vznikají mapy turistické? Ví kartograf Jan D. Bláha.

Dnes s vytvářením map pomáhají moderní technologie, i když jak v Expedici připomíná geograf a kartograf Jan D. Bláha, klasické techniky v terénu se částečně používají stále. Současní tvůrci map se ovšem zabývají především vytvářením tematických map. Terén už je totiž zpracován poměrně detailně.

Pro školáky je lepší tradiční papírová mapa

Úkolem současných kartografů je proto vytvářet mapy pro konkrétní úkoly, jako je třeba turistika, doprava, katastr a také třeba vzdělávání. Právě školní mapy a atlasy jsou tím, co podle kartografů bude i do budoucna odolávat digitalizaci, která poslední dobou svět map opanovala. K tomu, aby se děti naučily používat mapu a orientovat se v ní, je prostě lepší tradiční papírová forma, řekl nám Jan D. Bláha.

Ke specializovaným mapám, patří například mapy letecké, které zachycují například oblasti, přes které se létat nesmí, nebo jen ve zvláštním režimu. Jak se používají, nám vysvětlil sportovní pilot. A jaké mapy se používají v říční dopravě, jsme se ptali na Státním plavebním úřadě.

#scienceUJEP