Poznat, jak svět funguje: s doc. Fialou o propojení přírodních věd a víry

V novém díle našeho fakultního podcastu Science Talks jsme si povídali s doc. Františkem Fialou, nejstarším zaměstnancem naší fakulty.

Přes svůj věk náš host i během rozhovoru prokazuje, že jeho myšlení je mimořádně aktuální a mladé. Společně s panem docentem odhalujeme mj. propojení přírodních věd a víry, které se může na první pohled zdát nemožné. Jak ale náš host skromně říká, chce jen poznat, jak svět vlastně funguje a v tomto kontextu jsou přírodní vědy nutné k pochopení působení Boha. Samozřejmě jsme se nemohli nezeptat, zdá má nějaký recept na dlouhověkost…

Doc. František Fiala spojil svůj profesní život s tehdejší Pedagogickou fakultou v Ústí nad Labem minimálně od přelomu 50. a 60. let minulého století.

Po roce 1990 se stal vedoucím katedry fyziky Pedagogické fakulty UJEP a až do letošního léta působil jako docent se zaměřením na fyzikální elektroniku a experimentální využití elektromagnetických vln na stejnojmenné katedře Přírodovědecké fakulty.

Pana docenta jsme navštívili v jeho laboratoři, kterou opouštěl po řadě let.

Během našeho rozhovoru pan docent zmínil píseň z kancionálu, jejíž interpretaci v podání Vojtěcha Krajíčka jsme si dovolili připojit na závěr našeho podcastu. Zde doplňujeme notový záznam se slovy, pokud by si snad chtěl někdo dopřát svou vlastní interpretaci.

Náš podcast si můžete pustit třeba na cestách do práce nebo do školy místo poslechu rádia či hudby na platformách Spotify a SoundCloud . Kdo by si chtěl dopřát podcast i s obrazem, může později navštívit náš YouTube kanál.